Edició 2192

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de juliol del 2024
Edició 2192

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de juliol del 2024

L’espectacle ‘Biterna’ dona el tret de sortida al 33è Dansàneu

|

- Publicitat -

ACN Esterri d’Àneu – L’espectacle ‘Biterna’ donarà el tret de sortida aquest divendres al 33è Dansàneu. És una estrena de la Jove Companyia de dansa de l’Institut del Teatre acompanyats de la música en directe del Cor Jove Nacional de Catalunya. El focus de l’espectacle és la bruixeria, atesa la commemoració del sisè centenari de les Ordenacions d’Àneu, la llei contra la bruixeria més antiga d’Europa. Seguiran a ‘Biterna’, fins al 4 d’agost, una trentena de propostes que conjuguen dansa, música i patrimoni. Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi, Marala, Júlia Colom, La Ludwing Band, Joan Miquel Oliver i Maria Hein són alguns dels plats forts d’aquesta edició.

El Dansàneu enguany suma un eix sobre llengua que es tradueix amb una presència molt forta d’artistes de les Balears i del País Valencià.

Publicitat

La directora del festival, Rut Martínez, ha explicat que el festival es va renovar fa uns deu anys i que passat aquest temps està assolint els seus objectius, que la gent del territori se’l senti seu i hi participi activament.

Pel que fa al format de la programació, es manté la fórmula de repartir les propostes artístiques en tres franges horàries, una de matí, una de tarda i una de nit, per facilitar que el públic pugui assistir a tot.

El fet que prop de la meitat de les propostes siguin gratuïtes és també una mostra de la voluntat que el Dansàneu sigui un espai de trobada obert a tota mena de públics, amb ganes de descobrir nous talents i maneres de transformar un territori singular com són les Valls d’Àneu a través de la cultura.

<strong>Restitució de la memòria de les dones</strong>

El 2024 coincideix amb el 600 aniversari de la llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, inclosa dins el llibre de Privilegis i Ordinacions de les Valls d’Àneu. Aquesta fita té un significat important perquè la comunitat científica internacional la reconeix com el primer document conservat amb caràcter regulador que ordena i condemna la participació en reunions de bruixes en l’àmbit europeu.

El festival Dansàneu es fa ressò d’aquesta commemoració, impulsada des del Consell Cultural de les Valls d’Àneu i la Universitat de Barcelona, i és per això que inclou una sèrie d’iniciatives i activitats que volen reconèixer la singularitat històrica i el pes jurídic d’aquest text aneuenc, així com restituir la memòria de les dones que van ser objecte de repressió i violència per aquesta qüestió.

<strong>Biterna</strong>

A banda, es presenten tres espectacles que s’inscriuen en aquesta temàtica i que són la producció inaugural del festival, Biterna, amb el cos de ball sencer d’IT Dansa, Jove companyia de l’Institut del Teatre; el Cor Jove Nacional de Catalunya (Mireia Barrera, directora), Arnau Obiols i Aleix Martínez (coreògraf convidat).

La directora d’IT Dansa, Catherine Allard, ha destacat que serà la primera vegada que els ballarins ho faran amb música en viu. Allard ha dit que la peça s’ha creat expressament pel Dansàneu i espera que pugui itinerar pel territori.

El coreògraf Aleix Martínez ha destacat que a través de la proposta ha descobert “molta humanitat” i que es pot canviar el nom de bruixes per altres noms i continua sent un tema actual.

La directora del Cor Jove Nacional de Catalunya, Mireia Barrera, ha destacat que tant música com dansa són amb directe. Pel que fa a la música ha comentat que és molt suggerent sobre el tema de la bruixeria.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió