ACN Olot – L’església de Sant Esteve d’Olot és des del passat dia de Tots Sants la quarta basílica de la Diòcesi de Girona, després que el Papa Francesc l’hagi distingit amb aquest reconeixement. D’aquesta manera, l’ara ja antiga església de Sant Esteve s’afegeix a la catedral de Girona, a la de Sant Feliu també de Girona i a la de Castelló d’Empúries com a basíliques de la diòcesi. Des del rectorat destaquen que es tracta d’un fet “molt rellevant”, no només per a la comunitat cristiana, sinó també especialment per la ciutat. Qui ha anunciat el reconeixement -que recau únicament al papa Francesc- ha estat el bisbe de Girona, fra Octavi Vilà, que va ser qui va reactivar la iniciativa un cop va assumir el càrrec el passat mes d’abril.
“Ens haurem d’acostumar a dir que fem un acte a la basílica de Sant Esteve i no a l’església de Sant Esteve, però val molt la pena”. Així s’expressava l’alcalde d’Olot, Pep Berga, un cop confirmat a través del bisbe de Girona que la capital de la Garrotxa és una de les tres localitats de la diòcesi que té una basílica, juntament amb Castelló d’Empúries i Girona, que en té dues, la de Sant Feliu i la pròpia catedral. Així ho va signar el papa Francesc i es va fer oficial l’1 de novembre, coincidint amb Tots Sants. Cal tenir en compte, però, que les comarques gironines en tenen una altra, la de Ripoll, però aquesta pertany a la diòcesi de Vic.
Després de quatre anys, finalment, la ja antiga parròquia de Sant Esteve ha passat a ser una basílica. El camí no ha estat fàcil, ja que implica que hi hagi una sèrie de requisits com l’antiguitat o que contingui algun tresor. En aquest sentit, el temple olotí complia amb aquests dos aspectes.
D’una banda perquè la basílica té més de mil anys d’història, ja que està documentada des del segle X i per altra compta amb un important patrimoni, com una làpida en hebreu que demostra que hi va haver jueus en aquesta zona o, sobretot, amb una de les obres d’art més important del pintor de Creta Doménikos Theotokópulus, conegut com ‘El Greco’, on es veu Jesucrist arrossegant la creu.
Tot plegat va fer que l’Associació d’Amics de Sant Esteve i el Santuari del Tura proposés que l’antiga església tingués el reconeixement de basílica menor. Cal tenir en compte que les úniques quatre basíliques majors són les que estan a Roma, la resta són considerades menors.
De seguida es van posar a treballar per elaborar un dossier amb el vistiplau de l’antic bisbe de Girona, Francesc Pardo. Després d’un període d’interinitat per la mort de Pardo, el nou cap de l’església gironina, fra Octavi Vilà, va decidir reactivar la proposta, just coincidint amb la benedicció de Sant Esteve.
Finalment, el papa Francesc va signar l’acord perquè l’església de Sant Esteve esdevingués la quarta basílica de la diòcesi de Girona. Així ho va comunicar al nunci i aquest al bisbe de Girona.
<strong>Tres trets distintius</strong>
A partir d’ara, els olotins comptaran amb un temple que té un reconeixement especial i que es podran veure a partir d’alguns elements materials que identifiquen les basíliques. En concret, s’hi podrà veure la clàssica ombrel·la, un petit paraigua de seda groga i vermella -els colors tradicionalment associats amb la seu papal i la ciutat de Roma- sota el qual, històricament, se situa el Papa quan visita una basílica.
També hi haurà un tintinacle, que és un campanaret, que segueix el perfil del campanar de la basílica, i que sona en el decurs de les visites pontifícies. Finalment, els visitants veuran l’escut pontifici amb les ‘claus creuades’ de Sant Pere.
<strong>Un reconeixement per a la ciutat</strong>
En el seu discurs, el rector de la basílica parroquial d’Olot, mossèn Pere Domènech, ha destacat que es tractava d’un fet “molt rellevant” per la comunitat de fidels cristians, però també per a la pròpia ciutat. “Això és també un fet distintiu d’Olot i n’hem d’estar molt contents”, assenyala.
Per la seva banda, l’alcalde d’Olot, Pep Berga, ha celebrat la declaració i ho considera un “fet extraordinari per a la ciutat”. “Quan veus que només n’hi ha tres més a tota la diòcesi, t’adones de la importància del fet”, assenyala Berga.
L’alcalde ha agraït la feina dels Amics de Sant Esteve i el Santuari del Tura i el fet de posar-lo en valor, especialment El Greco. Berga ha reconegut la importància d’haver recuperat una de les tres imatges de Sant Esteve i que està a l’espera que “en breu” acabi completant-se amb les altres dues escultures.
“És un moment bonic i ara haurem de començar a dir-li basílica al que sempre li hem dit l’església de Sant Esteve. Potser costarà una o dues generacions, però estem molt contents i serà un dia que sempre recordarem”, ha conclòs Berga.