ACN Barcelona – El Govern ha concedit el 36è Premi Internacional Catalunya a l’escriptor libanès Amin Maalouf destacant “l’extraordinari valor literari de la seva obra, amarada d’un sentit ètic profund, que posa en relleu la diversitat cultural d’identitats, llengües i països”. L’executiu català ha anunciat aquest dimarts el reconeixement a Maalouf per “la seva contribució a la recuperació del diàleg entre cultures i per la seva reflexió crítica sobre el paper d’Europa al món com a defensora dels drets humans”. El lliurament del premi tindrà lloc el 2 de desembre al Palau de la Generalitat.
L’obra de Maalouf, amb el Mediterrani com a teló de fons, és una exaltació de la diversitat i una profunda reflexió sobre la condició humana, explica el govern en un comunicat. “La seva escriptura constitueix un pont entre les civilitzacions i un intent de restablir els ponts d’un diàleg trencat”, remarquen. Autor d’obres com “La roca de Tànios” o “El naufragi de les civilitzacions”, Maalouf va rebre el Príncep d’Astúries el 2010.
El Premi Internacional Catalunya, concedit cada any des del 1989, reconeix persones o institucions que han fet aportacions significatives en el camp cultural, científic o humà. Aquest any, s’han presentat 74 candidatures al guardó que està dotat en 80.000 euros.
Durant la cerimònia del premi, presidida pel president de la Generalitat, Salvador Illa, i amb la presència de representants del món cultural i institucional, s’entregarà al guardonat el símbol del premi que és l’escultura “La clau i la lletra” d’Antoni Tàpies.
<strong>L’obra de Maalouf</strong>
Nascut a Beirut el 1949, Amin Maalouf va estudiar Economia Política i Sociologia a la Universitat de Saint-Joseph de Beirut. Després de treballar com a periodista i ser director del diari An-Nahar, es va exiliar durant la guerra civil libanesa a França, A on va continuar la seva carrera periodística. Va ser redactor en cap de la revista Jeune Afrique i va cobrir diversos esdeveniments internacionals importants com la guerra de Vietnam o la revolució de l’Iran, fent reportatges a més de 60 països.
A partir de 1985, es va dedicar exclusivament a l’escriptura i va aconseguir una projecció internacional com a escriptor i pensador. Els seus llibres, traduïts a més de quaranta idiomes, entre ells el català i el castellà, han estat àmpliament reconeguts. Va obtenir el Premi Goncourt el 1993 per Le Rocher de Tanios (La roca de Tànios); el 2005, el Premi Terenci Moix per Òrigines (Orígens); i el 2010, el Premi Príncep d’Astúries de les Lletres el 2010 per la seva tasca en el foment del diàleg entre Orient i Occident. L’any 2006, va ser investit doctor honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili, i entre els anys 2007 i 2008 va presidir un grup de la Comissió Europea de reflexió sobre el multilingüisme. El 2023 va ser escollit secretari vitalici de l’Acadèmia Francesa.
<strong>Més de 40 premiats, la majoria homes</strong>
El Premi Internacional Catalunya l’atorga la Generalitat des del 1989. En total, s’han concedit 45 guardons en els últims trenta-cinc anys. Segons dades del govern, 32 homes han rebut el premi, mentre que només s’ha reconegut a 12 dones fins ara. Judith Butler és l’única persona no binària que ha obtingut el guardó.