Edició 2355

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de gener del 2025
Edició 2355

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de gener del 2025

L’escola de teatre el Galliner haurà de deixar la Casa de Cultura de Girona a l’estiu

|

- Publicitat -

ACN Girona – L’escola de teatre el Galliner de Girona haurà de marxar de la Casa de Cultura abans del 31 de juliol, després que la Diputació els hagi comunicat que no renovaran el conveni de cessió d’espais que hi havia. Abans de les festes de Nadal van comunicar la decisió a l’equip directiu i des de la Diputació i l’Ajuntament de Girona els han emplaçat a reunir-se aquest mes per proposar un espai provisional on quedar-se a partir del curs vinent. Aquesta ubicació serà temporal fins que no s’acabi la reforma de l’edifici de l’antiga UNED, al Barri Vell, que preveuen que s’allargui dos anys i mig com a mínim. La direcció de l’escola es queixa perquè els donen “sis mesos per reformular el projecte educatiu” en un espai que encara no saben quin serà.

La Diputació de Girona feia anys que advertia que el conveni tenia data de caducitat i anunciava que volia l’espai que ocupa l’escola de teatre per a dedicar-lo a altres usos. Finalment, l’Ajuntament de Girona va presentar una solució que satisfeia a totes les parts: el trasllat de l’escola a l’edifici de l’antiga UNED, al cor del Barri Vell. La reforma d’aquestes instal·lacions, però, no han ni començat i això deixa a l’escola sense un espai per al curs vinent. “L’agost de l’any passat ens van dir que ens podríem quedar aquí fins que les obres estiguessin”, avisava la cap d’estudis de l’escola, Alba Garcia.

Publicitat

Ara, però, es queixen que no s’hagi complert aquest compromís, perquè les obres no han ni començat però la cessió de l’espai caduca el 31 de juliol i no es renovarà. De moment, en una reunió abans de les festes de Nadal entre la Diputació de Girona, l’Ajuntament i l’equip directiu del centre es va decidir que al llarg d’aquest gener es buscaria una alternativa on poder anar mentre durin les obres de reforma. Es preveu que el trasllat definitiu no sigui fins d’aquí a dos anys i mig, com a mínim. Malgrat tot, l’equip directiu del Galliner es queixa que el comptador per marxar ja està en marxa, però “no hi ha cap alternativa definida”.

Això fa que els responsables de l’escola tinguin “mig any per reformular el projecte educatiu” del Galliner. La incertesa, però, és que han de reformular-lo sense saber a on aniran. La intenció és que les dues administracions ho comuniquin aquest mateix mes de gener. Malgrat tot, hi ha la incertesa de saber com seran les instal·lacions o quina capacitat tindran.

A més, a hores d’ara tampoc els han promés cap suport econòmic per a l’adaptació dels espais. Des de l’escola asseguren que els calen aules amb terres de fusta, equip de música i cadires per poder desenvolupar les classes en condicions. “La gent ve al Galliner per la qualitat dels professionals i de les instal·lacions”, asseguren des de l’equip directiu. Ara, aquests dos components queden a l’aire perquè no saben ni quants professionals podran mantenir, ni quina capacitat tindrà l’escola, ni com es podran fer les classes.

<strong>Projectes educatius</strong>

Més enllà de l’oferta formativa, tampoc queda clar què passarà amb les residències artístiques que acull el centre ni els projectes educatius que fan amb escoles i instituts. En aquest sentit, en l’últim curs escolar 1.400 alumnes de primària i secundària van descobrir el Galliner a partir dels projectes educatius que organitzen. “Son projectes que queden compromesos”, asseguren des de l’equip directiu.

En un principi, la Diputació de Girona va plantejar la possibilitat de traslladar l’escola a Vilablareix (Gironès). De tota manera, aquesta opció estaria pràcticament descartada perquè els responsables del centre no veuen viable traslladar-lo fora de la capital gironina i les dues administracions entenen les dificultats de tirar el projecte endavant fora de la ciutat.

L’escola de teatre del Galliner va arrencar fa 30 anys i actualment té més de 500 alumnes matriculats, entre infants, adolescents i adults. Per altra banda, defensen la tasca social i pedagògica que fan a partir del teatre i tots els projectes amb escoles per “crear nous públics” que assisteixi als espectacles, al mateix temps que promocionen “la llengua catalana”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió