ACN Els Pallaresos – Un equip del grup de recerca MIRMED de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) ha aprofundit en el coneixement dels aqüeductes romans del Camp de Tarragona en el marc de noves excavacions als Pallaresos, el Catllar i la Riera de Gaià. Concretament, les intervencions s’han centrat al Pont del Tupino dels Pallaresos, la Cativera del Catllar i a una finca entre Ardenya i la Riera de Gaià. Els treballs, que s’han fet durant el mes de novembre, han permès descobrir més detalls sobre el traçat i construcció d’aquestes infraestructures d’època romana. La campanya s’ha allargat durant dues setmanes i ha comptat amb un equip format per arqueòlegs, auxiliars, un topògraf i maquinària especialitzada.
En el cas del Pont del Tupino, als Pallaresos, s’ha descobert una part de l’estrep nord del pont i, al sud, un petit tram de l’aqüeducte. Les tasques en aquest indret van dificultar-se a causa de les pluges de principis de mes, que van inundar la zona amb dos metres d’aigua. Alhora, se suma el descobriment d’un marge de pedra seca a mig metre de fondària, que suggeriria als experts que els basaments del pont podrien ser molt més profunds i que l’orografia de l’època romana era molt diferent de l’actual.
Al Catllar, concretament a la zona de la Cativera, els investigadors han identificat un petit pont de fusta que connectava l’aqüeducte i una séquia de fusta. La tercera intervenció arqueològica ha estat a la Riera de Gaià, on s’han identificat un tram de 110 metres de l’aqüeducte de l’esquerra del Baix Gaià. Es tracta del punt més allunyat fins ara del punt d’origen de la conducció, al terme municipal de Vespella de Gaià.