ACN Barcelona – Catalunya se sumarà a les Jornades Europees de Patrimoni que se celebraran de l’11 al 13 d’octubre amb més de 500 activitats gratuïtes. Considerades l’esdeveniment cultural participatiu més important d’Europa, es remunten al 1991 i les impulsa el Departament de Cultura amb la col·laboració de la Federació de Municipis Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Associació de Micropobles de Catalunya, l’Institut Ramon Muntaner i l’Associació Capital de la Cultura Catalana. El tret de sortida s’ha donat avui a Sabadell, Capital de la Cultura Catalana 2024, on s’ha presentat el projecte de digitalització del patrimoni industrial de la ciutat.
En el marc de les jornades, ajuntaments, entitats i agrupacions culturals d’àmbit local organitzen tota mena d’activitats amb l’objectiu de facilitar els recursos necessaris per descobrir i viure el patrimoni cultural. Així doncs, durant els tres dies de celebració, la ciutadania podrà gaudir de més de mig miler d’activitats i experiències per a tots els públics, organitzades per diferents entitats de 209 municipis catalans.
Considerada com la ‘festa major del patrimoni cultural’, durant aquests tres dies s’obrirà l’accés als monuments, conjunts històrics, museus, arxius i jaciments catalans de forma gratuïta, així com a les activitats programades (visites guiades i teatralitzades, tallers, conferències, concerts, entre d’altres). En destaquen especialment aquelles que posen èmfasi en les connexions que hi ha darrere dels llocs i pràctiques patrimonials.
Dins del programa d’activitats, s’incorporen les visites accessibles amb intèrpret de llengua de signes en català al Monestir de Sant Pere de Rodes i Canònica de Santa Maria de Vilabertran (Alt Empordà) i Cartoixa d’Escaladei (el Priorat), Castell de Cardona (el Bages).
<strong>Projecte de virtualització del patrimoni industrial de Sabadell</strong>
D’altra banda, el Departament de Cultura col·labora des de fa uns anys amb l’Associació Capital de la Cultura Catalana amb l’objectiu de realitzar un projecte patrimonial. Enguany, Sabadell és la Capital de la Cultura Catalana, i per això s’ha digitalitzat el patrimoni industrial de la ciutat escanejant quatre edificis: el Vapor Pissit, la Torre de l’Aigüa, el Vapor Buxeda Vell i la Casa Duran. Els models 3D creats es poden consultar des del web del Museu d’Història de Sabadell, amb la possibilitat de fer una visita guiada virtual.