Edició 2173

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 07 de juliol del 2024
Edició 2173

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 07 de juliol del 2024

Les empreses catalanes exigeixen més competències digitals avançades que la mitjana estatal, segons la UOC i PIMEC

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Un 27,3% de les empreses catalanes demanen competències digitals avançades a l’hora de contractar. Així ho revela un baròmetre de la patronal PIMEC i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que assenyala que aquesta xifra va per davant de la mitjana de l’Estat (24,8%). Així, el baròmetre puntualitza que les competències avançades són les que inclouen innovacions com la IA, el Big Data, la robòtica avançada o la computació en el núvol. Dins d’aquest bloc, tenir habilitats en negocis i vendes digitals és el que més demanden les companyies, amb un 16,9%, seguit dels coneixements en programació (16,8%) i de les tècniques d’anàlisi de dades avançades (7,9%). El baròmetre també sosté que un 28% d’aquesta demanda es dona fora del sector TIC.

En concret, el baròmetre indica que les empreses de Catalunya van ser capdavanteres durant 2023 en la demanda tant de competències digitals bàsiques- les que s’inclouen en l’anomenada tercera i quarta revolució industrial-, com en les avançades, sorgides només durant la quarta revolució i focalitzades en la transformació digital completa i l’automatització intel·ligent.

Publicitat

A Catalunya, un 60,4% de les empreses demanen competències digitals, una xifra lleugerament superior a la de l’Estat, que se situa al 55,1%. Aquest diferencial es torna a produir amb les competències digitals avançades: les empreses catalanes les demanen en un 27,3% dels casos, mentre que a Espanya aquesta xifra és del 24,8%. Ara bé, tot i estar per sobre de la mitjana estatal, la Comunitat de Madrid és encara la regió que més sol·licita les competències digitals avançades, seguida per Catalunya.

Pel que fa a les avançades, les empreses catalanes destaquen en la demanda de competències en negocis i vendes digitals, situant-se un 18% per sobre de la mitjana estatal. Una competència que va seguida de les de programació (16,8%), tècniques d’anàlisi de dades avançades (7,9%), computació al núvol (4,1%) i automatització completa i internet de les coses (2,1%),

Ara bé, si es tenen en compte totes les competències demandades per les companyies, la majoria d’aquestes encara pertanyen a la tercera i la quarta revolució industrial. Les quatre més sol·licitades per les empreses són tenir coneixements informàtics (44,5%), utilitzar Microsoft Office (34,7%), conèixer programes d’informàtica (16,1%) o utilitzar fulls de càlcul (15,4%). Dins d’aquesta llista, només hi ha tres competències que formen part de la quarta revolució: la programació informàtica, que és la cinquena més demandada, i el coneixement de sistemes TIC, que ocupa la sisena posició.

<strong>Un 28,8% de les avançades es dona fora del sector TIC</strong>

En el cas català, només 28,8% de les demandes de competències digitals avançades es dona fora del sector TIC, una qüestió que indica, segons ha explicat Carme Pagès, professora i investigadora de la UOC, que “encara queda molt espai” per fer créixer la demanda cap a altres sectors.

“Com més avançada estigui la transformació digital, més veurem com creix la demanda d’aquestes competències fora del sector TIC”, ha insistit Pagès. L’àmbit de les TIC és, precisament, el que aglutina el major nombre de demandes d’aquest tipus, amb un 58,4% de demandes. Això significa, segons Pagès, que” gairebé sis de cada deu vacants requereixen competències digitals avançades”.

El segueixen els sectors de les activitats científiques i professionals, amb un 38,1% i de les activitats financeres amb un 26%. A la cua d’aquesta llista s’hi troben les activitats de transport i emmagatzematge, amb un 9,7% i les d’allotjament i servei de menjars, amb un 5,3%.

<strong>Ocupacions més digitalitzades</strong>

El baròmetre també ha posat el focus en les deu ocupacions més digitalitzades a Catalunya, és a dir, les que inclouen més demandes de competències avançades. Els desenvolupadors web i multimèdia ocupen la primera posició de la llista, seguits dels desenvolupadors de programari i els enginyers electricistes. Pagès ha remarcat aquesta última professió perquè no forma part del sector de les TIC i, novament, “denota el traspuament” d’aquestes competències cap a la resta d’ocupacions.

Tanmateix, només hi ha dues professions que no formin part d’aquest sector, la dels enginyers electricistes i la dels electrotècnics. La resta  s’engloben al camp de les TIC.

<strong>Una demanda amb tendència a créixer</strong>

Al seu torn, la investigadora de la UOC Míriam Duran ha assegurat que les dades del baròmetre constaten que el grau de digitalització avançada de Catalunya es troba en “un nivell notable”, especialment respecte a la mitjana estatal. En aquesta mateixa línia, ha subratllat que la demanda al mercat laboral català “és intensiva” i que té una tendència a créixer tant pel que fa al sector de les TIC com a la resta d’ocupacions.

Els reptes, segons ha apuntat, són “ajustar aquesta demanda” a l’oferta existent a través de la formació. “Hem d’impulsar una formació que estigui més adaptada als canvis, perquè les transformacions no només tendeixen a créixer, sinó a avançar”, ha agregat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió