Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024
Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024

Les denúncies per discriminació pugen un 37% en un any a Barcelona, amb racisme i xenofòbia al capdavant

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Les denúncies per discriminació han pujat un 37% en un any a Barcelona, segons l’informe de l’Observatori de les Discriminacions 2023 que s’ha presentat aquest dimarts a la tarda a la capital catalana. En concret, l’any passat es van registrar 865 situacions de discriminació, és a dir, 234 més que les 631 del 2022. Del total, 230 incidències van ser per racisme i xenofòbia. La salut va ser el segon motiu de discriminació, amb 217 incidències, i l’LGTBI-fòbia la tercera, amb 205. També es van registrar 125 incidències per discriminació per l’ús d’una llengua, totes vinculades a l’ús del català i les entitats privades i empreses van ser els principals agents discriminadors, sobretot treballadors que van negar l’atenció.

En 252 de les situacions hi ha hagut dos motius de discriminació alhora. Aquest fet, subratlla el consistori, posa de manifest la “importància” de fer una anàlisi de les incidències “amb perspectiva interseccional”.

Publicitat

Segons les xifres recollies per l’Observatori, els principals agents discriminadors van ser les entitats privades o empreses, i els drets vulnerats amb més freqüència van ser la integritat moral per motiu d’LGTBI-fòbia, racisme, salut i gènere; el de gaudir d’un servei públic de qualitat, sobretot per motius de salut, racisme, gènere, edatisme i aporofòbia, i el de prestació de serveis per racisme, aporofòbia, gènere, salut i capacitisme.

El 2023 s’han recollit a l’informe dades respecte de la campanya ‘Hi tens dret. Compte de pagament bàsic’ que, segons els responsables de l’estudi, “posen de manifest com les entitats bancaries continuen vulnerant l’accés a comptes gratuïts a les persones especialment en situació irregular”. Aquest fet, afegeixen, impacta “de manera directa” en el desenvolupament dels drets econòmics de les persones més vulnerabilitzades.

En el cas de la discriminació racial, l’Observatori subratlla que les persones que més situacions per racisme i xenofòbia van viure són les d’origen magrebí o àrab, seguides de les persones negres, i, en tercer lloc, les d’origen llatinoamericà. Les entitats i empreses són el principal agent discriminador, amb situacions provinents de les direccions de les empreses, la seguretat privada d’espais d’oci i discoteques, persones treballadores de clíniques privades o agents d’empreses immobiliàries.

En el cas de discriminació per motiu de salut, de les 217 incidències registrades 151 van estar relacionades amb diagnòstics de salut mental i 42 tenien a veure amb la salut sexual i reproductiva. El principal agent discriminador en aquest àmbit va ser l’administració pública, subratlla l’Observatori.

De les 205 incidències per LGTBI-fòbia a Barcelona, 109 van ser per gaifòbia i 58 per transfòbia, i el principal agent discriminador van ser les persones particulars. L’agressió física ha estat el tipus de discriminació més recurrent en aquestes situacions.

També es van registrar 125 incidències per discriminació per l’ús d’una llengua, totes vinculades a l’ús del català, i les entitats privades i empreses van ser els principals agent discriminador, sobretot treballadors que van negar l’atenció a persones que volien mantenir-se parlant en català, personal d’oficines bancàries i de comerços o restaurants, bàsicament. La baixa representació de la resta de motius de discriminació radica, segons l’Observatori, en la baixa infradenúncia que encara es dona en aquest tipus de situacions.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió