Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024
Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024

L’enderroc del Mercat Municipal de Vic començarà el 4 de novembre i els treballs s’allargaran tres mesos

|

- Publicitat -

ACN Vic – Un any després que el Mercat Municipal de Vic abaixés les persianes per última vegada, els treballs per enderrocar-lo començaran el 4 de novembre. Així ho ha avançat a l’ACN la regidora d’Urbanisme, Ester Coma, qui també ha explicat que una de les tasques que es farà primer i que serà més delicada serà l’extracció de l’amiant que hi ha a les cambres frigorífiques. El consistori confia que per Nadal el gruix dels treballs ja estiguin enllestits. Sobre la viabilitat d’un nou equipament, l’equip de govern ha engegat un procés que ajudi a definir el model de mercat que necessita la ciutat. Tanmateix, la regidora de Comerç, Bet Piella, ja ha avançat que “no serà un mercat municipal convencional. Aquest model és completament caduc”.

L’Ajuntament de Vic enderrocava a mitjans d’agost passat el primer tram de les escales que donen accés als comerços del Mercat Municipal de Vic i tancava amb malla i planxa metàl·lica la resta d’entrades. Des que l’última parada va abaixar la persiana l’estiu del 2023, l’espai s’havia convertit en escenari d’algunes actituds incíviques que es van voler erradicar.

Publicitat

Els treballs de l’enderroc començaran el 4 de novembre i els executarà l’empresa Hercal Diggers SL. La setmana que ve aquesta empresa ha de mantenir una reunió amb el consistori per exposar el pla de treball de manera detallada, però la regidora d’Urbanisme, Ester Coma, ha avançat a l’ACN que l’enderroc constarà d’una primera fase “més manual”, en què hi haurà l’extracció d’amiant, sobretot de la zona on hi ha les antigues cambres frigorífiques que guardaven el producte fresc. Després es procedirà a retirar el cablejat i els aparells de l’interior.

“Quan l’edifici estigui buit i a punt d’enderrocar, entraran les màquines i les excavadores”, ha dit Coma. Amb l’objectiu d’evitar fer més pols i soroll, s’ompliran els camions amb la runa i el triatge es farà a la planta de gestió de residus. De fet, la regidora ha recordat que l’obra té una gran quantitat de formigó que es podrà tornar a aprofitar com a grava, però també el ferro, que després es pot tornar a vendre. “Procurarem que el cicle del residu del mercat es tanqui al màxim”, ha afegit.

La previsió de les obres són de tres mesos de durada, però des del consistori es confia en escurçar el temps. “Per part nostra volem acabar abans de Nadal i no deixar la ciutat potes enlaire”, ha dit la regidora. De fet, per Coma, la voluntat és que l’afectació al carrer dels Morató “sigui mínima”. La idea és que durant el vespre i la nit els accessos estiguin oberts i que els talls del carrer siguin els “imprescindibles”. En les properes setmanes el consistori té previst convocar els veïns per exposar-los el pla detallat de les obres i que puguin conèixer de primera mà com els afectarà.

El pressupost base de licitació de l’enderroc és d’1,19 MEUR, dels quals 900.000 euros provenen d’una subvenció de la Diputació de Barcelona. Un cop els treballs hagin acabat, a la zona hi quedarà un solar amb tanques per tot el perímetre. Es tracta d’un pas previ a la cessió de l’espai que haurà de fer el consistori al Departament de Salut perquè s’hi pugui construir el nou CAP de la ciutat, una decisió que ja va avançar fa uns mesos la conselleria.

<strong>Definir quin tipus de mercat necessita la ciutat</strong>

La rescissió del contracte que tenia l’Ajuntament de Vic per 50 anys amb la concessionària del Mercat Municipal va servir per “començar de zero”, ha explicat Bet Piella, primera tinent d’alcalde i regidora de Comerç. “Ara tenim una nova oportunitat per veure quin model de mercat necessita Vic”. L’Ajuntament de Vic està estudiant diverses opcions, i de fet ja s’ha mantingut trobades amb la ONG catalana Justícia Alimentària, i també ara compten amb l’acompanyament d’una consultoria per identificar diferents opcions. El que tenen clar és que el nou model ha de “quadrar” amb el context actual de comerç a la ciutat.

Quan es defineixi el model, també es decidirà la ubicació. De moment no hi ha cap decisió presa al respecte. “Podria ser als baixos de l’actual CAP, a la zona nova de les adoberies o compartint espai amb el nou CAP. Això ho dirà el nou model”, ha dit Piella. “Volem que sigui un model disruptiu, una mica com el que hem fet amb la biblioteca Pilarin Bayés”, ha afegit. “Els models de consum canvien i ens hi hem d’adaptar”.

Amb tot, algunes de les línies que perseguirà aquest nou mercat és que estigui basat en la producció local, “on restauració i botigues també puguin abastir-se d’un producte de proximitat i qualitat”. “Un espai que pugui conviure, per exemple, amb obradors compartits, i també espais de cuina per a col·lectivitats o dietètica. Ens hem d’imaginar un mercat molt diferent”, ha insistit la regidora.

Un punt a partir del qual començar a treballar també són iniciatives de mercats amb aquest concepte que ja existeixen al País Basc. “Probablement ho haurem d’adaptar a les nostres circumstàncies, però són un punt de partida interessant”, ha dit Bet Piella. L’objectiu és que a finals del mandat s’hagi apostat per un model de mercat i se sàpiga com encaixa amb la resta de comerç de la ciutat i amb els nous models de consum.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió