Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024
Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024

L’egopolítica i l’antipolítica marcaran un 2025 amb les democràcies en crisi i en plena ressaca postelectoral

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’egopolítica i l’antipolítica marcaran un 2025 amb les democràcies amb crisi i en plena ressaca postelectoral, amb el retorn de Donald Trump a la Casa Blanca i una nova etapa institucional a la Unió Europea, amb suports parlamentaris febles. L’informe ‘El Món el 2025 del CIDOB presentat aquest dimecres remarca que l’any que ve serà l’any “de la gesticulació i l’individualisme” amb protagonisme d’actors com Elon Musk a l’administració de Trump. El centre d’estudis internacionals preveu un 2025 “imprevisible” amb l’auge de l’austeritat, el proteccionisme i els diferents conflictes oberts – especialment a Ucraïna i a l’Orient Mitjà- que podrien encaminar-se a treves però en cap cas a una pau duradora.

En l’últim exercici més de 1.600 milions de persones van votar en eleccions i ho van fer “enfadats” i per “castigar els partits del poder”.  A la Unió Europea, el nou any començarà amb l’eix francoalemany immers en una crisi “profunda”. Alemanya té una cita amb les urnes al febrer amb la ultradretana Alternativa per Alemanya com a segona força als sondeigs. A França, el president Emmanuel Macron “haurà de navegar aquest 2025 convertit en un ànec coix, sense possibilitat de tornar a convocar eleccions legislatives fins al juny”.  

Publicitat

El CIDOB preveu que el 2025 sigui un any en el qual el món haurà de “reubicar-se”, després que el 2024 les urnes hagin premiat “personatges desafiants i narcisistes” amb figures antisistema com Trump als Estats Units.

“Trump vol reeixir com un líder internacional. Els cops d’artifici a l’activitat diplomàtica seran molt presents en els primers mesos”, ha assegurat el director del centre, Pol Morillas, que ha matisat que el mandatari nord-americà optarà per una política exterior de “foc d’encenalls i grans declaracions” i no per “un treball més substancial pel que fa a la resolució de crisis obertes”.

Amb relació a Ucraïna, els experts en política internacional avisen que l’administració Trump podria deixar en suspens els suports militars. El conflicte ha escalat en els últims mesos per millorar posicions de cara a un alto el foc, amb la irrupció de soldats nord-coreans donant suport a Rússia i l’autorització al bàndol ucraïnès d’utilitzar míssils de llarg abast.

En mig d’especulacions sobre una possible treva, el CIDOB apunta que Europa “haurà de lluitar per no veure’s exclosa d’una negociació sobre el futur immediat d’un estat cridat a unir-se a la UE i en el qual es decideix la seguretat del continent”.  “El 2025 és vital per la Unió Europea per molts motius, si hi ha una negociació a Ucraïna necessita ser a la taula”, ha assenyalat Carme Colomina, investigadora sènior del CIDOB i coordinadora de la publicació.

“El 2025 es parlarà d’alto el foc, però no de pau, amb propostes de negociació més estratègiques que solucions reals, posant a prova un sistema internacional ineficaç per aconseguir consensos globals”, assenyala el document. A més, adverteixen que el 2025 la crisi de la cooperació multilateral pot arribar “al punt més àlgid” i assenyalen que “el desmantellament de les institucions i les normes democràtiques ha afectat els espais de protesta a països com els Estats Units, Geòrgia i l’Azerbaidjan”.

Segons l’informe, el desafiament de l’ordre global que encarnen figures com Trump poden provocar “una guerra comercial en potència i una acceleració del proteccionisme” aquest 2025. Davant d’aquesta incertesa, i després d’anys de despesa a l’alça, països com el Regne Unit, Brasil, Argentina o Mèxic ja estan adoptant “mesures de disciplina fiscal”. Segons els analistes, la Unió Europea “els cants de sirena de l’austeritat tornen a recórrer algunes capitals comunitàries” mentre els 27 es preparen per afrontar el proteccionisme estatunidenc “des de la consciència de la seva pròpia debilitat, amb l’eix francoalemany avariat i el seu model econòmic qüestionat”.

El CIDOB espera que la competició tecnològica entre els Estats Units i la Xina s’acceleri encara més. En un context en el qual la Casa Blanca d’Elon Musk “demostrarà com el poder corporatiu exerceix política dins del despatx oval”, el CIDOB adverteix que s’incrementarà la simbiosi entre l’administració americana i les grans empreses de Silicon Valley. Aquesta tendència provocarà a la Unió Europea una “desacceleració de les noves mesures contra les Big Tech”. 

Pel que fa a la urgència climàtica, el 2025 es confirmarà que la crisi continua sense lideratge col·lectiu. En clau de gènere, el CIDOB adverteix que la polarització sobre els consensos s’intensificarà amb “agendes conservadores guanyant terreny i acords internacionals sobre igualtat de gènere sent qüestionats”.

En paral·lel, l’arquitectura de seguretat global debilitada també impulsarà la carrera armamentística nuclear aquest any vinent. Adverteixen que serà un “any decisiu” pel programa nuclear a l’Iran i també a Rússia i als Estats Units. Vladímir Putin ha canviat recentment la doctrina per reduir el llindar d’ús de les armes i el manual ultraconservador que guiarà l’administració Trump advoca per reprendre proves nuclears al desert de Nevada.

Un altre dels temes que marcarà l’any vinent serà la crisi migratòria. “2025 serà un any de deportacions, tant a nivell discursiu com operatiu”, apunta l’informe, que apunta que Donald Trump ha promès la major deportació de la història, però alhora recorda que l’impacte de la mesura és “incert” pel pes real dels treballadors migrants al mercat laboral estatunidenc.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió