ACN Barcelona – L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) ha constatat un increment del nombre de denúncies d’usuaris per l’incompliment de la normativa de protecció de dades. La directora de l’entitat, Meritxell Borràs, ha demanat “més recursos” per revertir aquesta corba, per fer front als nous reptes tecnològics. Aquest ha estat un dels temes centrals d’unes jornades celebrades aquest dijous a Barcelona, que han reunit més d’un centenar d’experts del sector. En aquestes, s’hi ha abordat també l’impacte de la IA en la vulneració de drets humans, les infraccions més habituals que se sancionen, o els protocols que s’han de seguir quan es produeixen violacions de seguretat en centres mèdics o educatius.
<em>(Aquesta notícia substitueix la publicada a les 14.23 i l’ampliació de les 14.49, per un canvi en l’enfocament del titular. Les notícies originals ja han estat modificades)</em>
L’APDCAT ha reunit per primera vegada els membres de la ‘DPD en xarxa’, un projecte creat el juliol de 2023 i configurat per delegats de protecció de dades d’arreu del territori. En concret, aquesta xarxa ha aconseguit aplegar unes 250 persones que durant el darrer any han interactuat i compartit els seus coneixements a través de formacions en línia i grups de treball.
Des de la seva creació, els membres d’aquest grup han treballat en temes com la governança europea de dades, l’impacte del nou Reglament Europeu d’IA o el tractament de dades personals en l’àmbit policial i judicial. Uns reptes que han debatut conjuntament en la trobada presencial d’aquest dijous a Barcelona, que ha congregat unes 130 persones.
La directora de l’APDCAT ha explicat alguns dels projectes principals en què la xarxa està treballant, com un protocol d’actuació per a violacions de seguretat i sostraccions de dades en centres sanitaris o universitaris o una avaluació d’impacte de la IA en els drets fonamentals, que es publicarà en les pròximes setmanes.
Així, Borràs ha apuntat que l’APDCAT està tirant endavant una nova aplicació mòbil perquè aquesta xarxa pugui treballar de manera espontània. La figura del delegat de dades és obligada en les institucions públiques catalanes d’acord amb el reglament general de protecció de dades, i, segons la directora, promoure el seu intercanvi d’idees és clau per a un “creixement conjunt”. L’aplicació es podrà utilitzar a partir del pròxim 14 d’octubre.
A les jornades, els delegats de dades de Catalunya han pogut conèixer l’experiència del DPD a Europa a través de la ponència de la doctora Emese Savoia-Keleti, que ha subratllat la importància de “compartir experiències” i de “documentar-les per a poder orientar altres països”.
<strong>Increment de les denúncies</strong>
Un altre dels temes que ha centrat el debat ha estat l’increment de denúncies per vulneracions del dret de protecció de dades. Borràs ha assegurat que el 2023 l’autoritat va rebre un 40% més de denúncies que el 2022, i que aquesta tendència ja s’havia observat l’any anterior. De les denúncies presentades l’any passat, 693 estaven relacionades amb actuacions d’ofici per infracció i 150 eren reclamacions de tutela de drets.
Borràs ha subratllat que el dret de protecció de dades és “cada vegada més conegut per a tothom” i que les campanyes de sensibilització han contribuït a l’augment de les denúncies. “Això ens aboca a necessitar més recursos per a poder donar resposta a la demanda de la ciutadania, que vol protegir les seves dades”, ha insistit. En aquest sentit, ha remarcat la irrupció d’àmbits nous –com el de la IA – com un dels reptes de futur.