Edició 2276

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 18 de octubre del 2024
Edició 2276

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 18 de octubre del 2024

L’Ajuntament de la Seu d’Urgell rep la donació d’una col·lecció de gairebé 170.000 etiquetes de formatge d’arreu del món

|

- Publicitat -

ACN La Seu d’Urgell – L’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha rebut una col·lecció de 168.800 etiquetes de formatges elaborats i comercialitzats en diversos punts d’arreu del món. La seva propietària, Montserrat Noya, les va començar a recopilar ara fa més de 40 anys i les ha classificat per ordre alfabètic del país i de cada marca, fins a completar-ne 319 àlbums. La formalització del contracte de donació s’ha signat aquest divendres en un acte solemne a la sala de plens del consistori, tot coincidint amb l’inici de la celebració de la mil·lenària Fira de Sant Ermengol. Precisament, el mig centenar de parades que conformen la 30a Fira de Formatges Artesans del Pirineu obren aquest divendres en una nova ubicació; el passeig Joan Brudieu, en ple centre de la ciutat.

Noya ha explicat que el primer centenar d’etiquetes que va recopilar provenien d’una carnisseria-xarcuteria que tenia la seva germana. Més endavant, en veure una notícia que a la regió francesa de Normandia en col·leccionaven, s’hi va posar en contacte i a través d’un club va aconseguir intercanviar-ne amb d’altres persones. Així va arribar a obtenir-ne 40.000. Unes altres 100.000 li va donar, com a herència, el fill d’un home holandès que havia conegut. Ara, té clar que calia fer una donació de la col·lecció sencera i va pensar en què aquesta es podria exposar a l’Espai Emengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell.

Publicitat

La col·lecció destaca per la seva singularitat, ja que la recopilació d’aquest tipus d’elements té molt poca tradició en molts països, excepte França. Pel que fa a les etiquetes de formatges de l’Estat estan ordenades per demarcacions i el seu número de registre sanitari. Mentre, les de França estan dipositades segons el seu departament i seguint el seu codi lleter.

L’alcalde i regidor de Cultura de la Seu d’Urgell, Joan Barrera, ha dit que la col·lecció suposa en un “avenç important” de cara a “enfortir el relat de la capital del formatge”. A més, s’ha compromès a donar-hi difusió. Per la seva banda, la tècnica de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, Verónica Rapalino, ha detallat que el material donat ocupa més de 16 metres lineals i ja ha estat catalogat. Seguint el camí de la col·leccionista, volen que aquesta recopilació d’etiquetes es mantingui “viva” i per això n’han demanat a les formatgeries participants a la fira, acció que es repetirà en les pròximes edicions.

<strong>La Fira de Formatges es trasllada al centre</strong>

L’acte ha coincidit amb la primera jornada de la 30a edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, que s’ha traslladat al centre de la capital alturgellenca. En aquest sentit, l’alcalde ha recordat que era una voluntat del nou equip de govern i ha citat altres novetats del certamen, com ara la programació cultural prèvia i la Fira Xica, que es duu a terme aquest cap de setmana al carrer dels Canonges.

Diversos expositors, com ara Pere Pujol, de la formatgeria Molí de Ger, valoren positivament aquest canvi d’ubicació. Concretament, ha dit que pot ser “potent” de cara a atreure més públic i que el pronòstic de la fira és “molt positiu”. Mentre, Jorge Ruiz, de la marca Dquesos, creu que els visitants podran gaudir dels formatges d’una forma més còmoda.

En aquesta fira formatgera es donen cita productors de formatge del Pirineu català, aragonès, basc, navarrès i francès, amb la participació de 51 formatgeries, quatre més que l’any passat, i cinc de noves. A la part centreal del passeig Joan Brudieu s’ha instal·lat l’exposició “Totes les cares del Formatge”, una obra col·lectiva que mostra el resultat de segles de coneixement acumulat i de passió per la terra, pel bestiar i per la feina ben feta. La gran majoria d’instantànies de gran format les ha fet la fotògrafa resident a Estamariu (Alt Urgell), Gemma Pla, de Tututun Fotografia.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió