Edició 2170

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 04 de juliol del 2024
Edició 2170

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 04 de juliol del 2024

L’Ajuntament de Barcelona provarà nous sistemes de rehabilitació per millorar el rendiment energètic d’edificis de pisos

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’Ajuntament de Barcelona provarà al Campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) tres prototips de construcció industrialitzada que permeten ampliar i augmentar el confort i el rendiment energètic dels edificis. Es tracta de les propostes guanyadores del repte urbà llançat el 2022 per buscar solucions per a la regeneració d’edificis d’habitatge. Els guanyadors són ALIGRA, Regenerar Barcelona i InnovaFAB, i cadascun consisteix en sistemes constructius que s’adapten a edificis existents. Es tracta d’estructures de fusta o metàl·liques que afegeixen una nova façana per guanyar espai per als habitatges, amb balcons, noves estances o zones comunitàries; o millorar-ne l’aïllament del sol.

També plantegen estructures als terrats per posar-hi panells solars, cobertes verdes o per captar i reutilitzar l’aigua de la pluja. 

Publicitat

A través d’aquests prototips de construcció industrialitzada, es podrà millorar el confort, les condicions d’habitabilitat i la sostenibilitat dels edificis actuals, reduint les emissions de CO2 i els consums energètics. A més, els modes de construcció són de baixes emissions i amb costos limitats per permetre regenerar un volum elevat d’habitatges en les dècades vinents. Són sistemes industrialitzats fabricats a taller per parts per poder produir i muntar per fer les obres de l’ordre del doble de ràpid que altres sistemes tradicionals. Els terminis podrien ser d’entre sis i nou mesos, per un bloc d’habitatges sencer per exemple. Amb els sistemes tradicionals aquest període va de 12 a 18 mesos.

Els tres prototips es monitoritzaran durant 12 mesos a un solar del Campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya a Sant Adrià de Besòs per tal de valorar els impactes en salut i confort, resiliència urbana, eficiència energètica, economia circular i biodiversitat. Això serà possible gràcies a la instal·lació d’un sistema de sensors que permetran la mesura de diversos paràmetres en continu.

La primera tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet, ha emmarcat aquesta actuació en els reptes que té actualment la ciutat, i l’àrea metropolitana, i amb l’objectiu d’aconseguir una millora en la qualitat de vida i la reducció d’emissions. De la seva banda, l’alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete, ha posat en valor que els prototips es provin al seu municipi, al campus de la UPC.

Aquesta convocatòria suposa una inversió de més de 410.000 euros per donar suport financer als projectes. ALIGRA i Regenerar Barcelona han comptat amb un ajut de 150.000 euros cadascun, i Innofab, amb 110.522,70 euros, uns ajuts que suposen el 80% del pressupost total de cadascun dels projectes.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió