Edició 2215

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 18 de agost del 2024
Edició 2215

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 18 de agost del 2024

L’Ajuntament de Barcelona invertirà 100 milions d’euros en els pròxims set anys per millorar l’ocupació juvenil

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dijous el nou Pla per a l’Ocupació Juvenil de Qualitat, un full de ruta pels pròxims set anys que té com a objectiu millorar l’ocupació dels joves, reduir la taxa d’atur del col·lectiu i retenir el seu talent. La proposta, que s’enfoca a la població d’entre 16 i 29 anys, comptarà amb un pressupost total de 100 milions d’euros, 13,3 dels quals s’invertiran aquest 2024. Entre les mesures del pla destaquen l’impuls al Convent de Barcelona Activa, destinat a ajudar joves en la transició al món laboral, els Tallers Oficis per a joves en situació de vulnerabilitat, l’Oficina FP Empreses o les noves subvencions Crea Feina. En total, el consistori preveu atendre 30.000 joves cada any.

En concret, el pla pretén, segons l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que tots els joves de la ciutat puguin formar-se i trobar el lloc de treball al qual aspiren. “I un cop s’hagi aconseguit, hem de procurar que no marxin de la ciutat, és a dir, no expulsar-los per falta d’habitatge assequible”, ha puntualitzat el batlle.

Publicitat

Així, Collboni ha insistit que el full de ruta està alineat amb les prioritats que es van consensuar a la Taula d’Ocupació Juvenil, formada per diferents entitats i agents econòmics i socials de la ciutat. En aquesta, es van fixar una sèrie de problemàtiques concretes, com l’abandonament escolar prematur, l’elevat nombre de joves en situació d’inactivitat involuntària, l’encaix entre el món formatiu i el mercat de treball o la precarietat de les condicions laborals de molts joves.

Uns reptes que, segons la regidora de Promoció Econòmica i Treball, Raquel Gil, s’han d’assolir partint de la base que el jovent de la ciutat “és divers i heterogeni”. “Ser jove té a veure amb haver nascut en una determinada franja de temps, però no determina les oportunitats que tenen cadascun d’ells, hi ha joves amb un nivell de formació molt elevat i d’altres que es troben en una gran situació de vulnerabilitat”, ha matisat Gil, que ha garantit que el pla està pensat de forma transversal.

<strong>Pla d’acció 2024-25</strong>

L’estratègia es desplegarà en plans d’acció bianuals que s’estructuren segons deu línies estratègiques. El primer d’aquests (2024-2025), compta amb 20 projectes singulars a executar i una cartera de serveis associada als joves de la ciutat, com el Convent de Barcelona Activa – destinat a ajudar joves en el procés de transició al món laboral-, el programa STEM – pensat per fer aflorar vocacions-, o l’impuls a l’FP Dual, que ha de garantir un “millor encaix” entre el món formatiu i el productiu, segons ha dit Gil.

El pla també incorpora els anomenats projectes singulars, que inclouen iniciatives com el desplegament de l’oficina FP Empreses, centrada a assessorar i difondre entre les empreses la cartera de serveis dels centres d’FP, o el nou programa de subvencions Crea Feina, finançat per Barcelona Activa i el consistori i que té com a objectiu d’impulsar el talent juvenil.

Així, el consistori ha plantejat altres mesures per a fer front a problemàtiques com la falta de relleu generacional en oficis tradicionals o la transformació de vocacions amb perspectiva de gènere.

El pressupost previst per aquest 2024 és de 13,3 milions d’euros, 9,23 dels quals destinats a la cartera de serveis i 1,09 als projectes singulars. Paral·lelament, el Consorci d’Educació de Barcelona invertirà 8 milions d’euros en l’adequació de quatre nous centres amb l’objectiu de millorar l’FP.

Els agents principals que desplegaran el pla són Barcelona Activa, el Departament de Joventut del consistori, el Consorci d’Educació de Barcelona i la Fundació BCNFP. A la taula també hi ha participat membres d’entitats sindicals juvenils, Pimec, Foment, el Consell de la Joventut (CJB) i el SOC.

<strong>Balanç del full de ruta anterior</strong>

El pla presentat aquest dijous agafa el relleu de l’anterior, que es va desenvolupar entre el 2020 i el 2023. Collboni s’hi ha referit i ha subratllat que durant els tres anys anteriors Barcelona ha desplegat un total de 252 actuacions, arribant a més de 100.000 menors de trenta anys.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió