Edició 2297

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 08 de novembre del 2024
Edició 2297

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 08 de novembre del 2024

L’Ajuntament de Barcelona estudia què ha passat en una finca municipal on els veïns denuncien grans pujades de lloguer

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’Ajuntament de Barcelona està analitzant què ha passat en una finca municipal del Raval de Barcelona on els veïns han denunciat que en el darrer any se’ls ha triplicat el preu del lloguer. Ho ha avançat el Tot Barcelona i ho han confirmat a l’ACN fonts municipals. Han assegurat que el protocol contempla que cada dos anys es revisi la situació dels adjudicataris de pisos de lloguer social per comprovar si segueixen complint els criteris i ajustar el preu de les quotes mensuals, en cas que calgui. Amb tot, han remarcat que aquest import mai supera el 30% dels ingressos totals. D’acord amb el Tot Barcelona la majoria dels afectats són persones en risc d’exclusió que diuen estar invertint en el seu habitatge més del 30% del que ingressen.

Una de les afectades ha explicat al mitjà que fa una dècada que resideix en aquest edifici del carrer Santa Elena i que l’increment del preu de lloguer va arribar sense avís previ el passat mes de febrer. Ha dit que va passar de pagar 120 euros mensuals a haver-ne d’abonar uns 500. A més, ha detallat que els seus ingressos són de 1.000 euros al mes, de manera que es veu obligada a fer front a un lloguer que supera amb escreix el límit del 30% que fixa la normativa per als llogaters d’habitatges protegits.

Publicitat

La veïna ha assegurat que quan va detectar la pujada de preu va acudir a l’Institut Municipal de l’Habitatge per demanar explicacions i que van dir-li que si volia conèixer el motiu de l’augment havia de signar una clàusula. La dona s’hi va negar i va decidir presentar una instància per la qual encara no ha rebut resposta.  

Segons el Tot Barcelona, almenys sis veïns de la mateixa finca del Raval es troben en una situació semblant, de manera que han vist com en l’últim any s’incrementaven els seus lloguers fins a cotes similars sense que ningú els informés ni de les raons ni del canvi de preu.

Entre els afectats també hi ha un ciutadà que va accedir a un d’aquests pisos l’any 2015 a través de la mesa d’emergència municipal. Ha relatat que viu en el pis amb els seus pares, que estan jubilats, i que l’únic ingrés que entra a la llar és una pensió per incapacitat que cobra ell. Ha detallat que ha passat de pagar 210 euros a 500.

Una altra de les veïnes ha indicat que va aconseguir el seu domicili l’any 2019 després de patir un desnonament que la va obligar a abandonar la que havia estat casa seva durant gairebé dues dècades. Ha dit que va esperar set mesos i que, finalment la mesa d’emergència va proporcionar-li un pis al carrer Santa Elena. Allà s’hi va instal·lar amb el seu marit i els quatre fills. Ha assegurat que van començar pagant 240 euros, però que la quota ha anat pujant fins a situar-se en els 580. En aquest cas, els ingressos de la llar procedeixen d’un subsidi per incapacitat de 800 euros que cobra el pare de la família, d’una feina a temps parcial que duu a terme la mare i del que pot aportar una filla del matrimoni que compagina la seva activitat laboral amb els seus estudis.

<strong>L’Ajuntament analitza la situació</strong>

Fonts de l’Ajuntament de Barcelona consultades per l’ACN han assegurat que les persones adjudicatàries d’un pis en règim de lloguer social del parc públic d’habitatge municipal ”han de fer una renovació cada dos anys per acreditar novament la seva situació econòmica, demostrar que segueixen complint els criteris i ajustar el preu en cas que sigui necessari”. Ham remarcat que aquest imports “mai serà superior al 30% dels seus ingressos”.

En aquest sentit, han avisat que “no hi ha hagut cap canvi de criteri ni de procediments sobre els preus del lloguer” i que l’executiu local “està analitzant que ha passat en aquesta finca en concret”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió