ACN Barcelona – L’Ajuntament de Barcelona ha actualitzat el Pla d’infància 2021-2030 amb el paquet d’actuacions per al període 2024-2027. En concret s’hi han afegit 23 actuacions, arribant a les 76. Entre aquestes hi ha la inclusió del pla per climatitzar 170 centres educatius públics en els propers sis anys -ja en marxa-, els pressupostos participatius, l’ampliació de la Xarxa d’Espais Familiars de Criança Municipal o la Guia per a Família que vol donar a conèixer les actuacions de la ciutat en funció del cicle de vida dels infants. Fins ara, el 90% de les actuacions previstes s’han acomplert i en un 7% dels casos s’han assolit parcialment, segons ha explicat el comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI, Javier Rodríguez.
Les noves actuacions reforçaran els reptes relacionats amb l’educació, la salut, la protecció davant les violències i la participació infantil. El plantejament del nou període es fa a través d’una avaluació “rigorosa” dels primers tres anys del pla i tenint en compte les demandes d’infants de la ciutat.
El consistori ha destacat que els reptes que fins ara evolucionen més favorablement són els que tenen relació amb la bretxa digital, la petita infància, la segregació escolar, l’educació postobligatòria i la discapacitat i atenció precoç.
El govern municipal vol incidir especialment ten tres eixos transversals del pla. El primer és la pobresa infantil i les situacions de vulnerabilitat o el risc de patir exclusió social, amb un 50% d’actuacions del pla que volen donar-hi resposta. En segon lloc, les desigualtats de gènere, amb un 20% de les actuacions; les desigualtats per raó d’origen, amb un 18,6% de les actuacions; i les desigualtats per discapacitat, amb un 17,1%.
El pla incorpora també la mirada d’equitat territorial, que està estretament relacionada amb les zones on es concentra la major vulnerabilitat social i residencial.