Edició 2167

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 01 de juliol del 2024
Edició 2167

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 01 de juliol del 2024

L’Ajuntament d’Arnes proposa potenciar el senderisme i l’escalada i reduir l’afluència de banyistes als Estrets

|

- Publicitat -

ACN Arnes – L’Ajuntament d’Arnes proposa potenciar el senderisme i l’escalada i reduir l’afluència de banyistes a la zona dels Estrets, ja que aquesta rep centenars de persones, principalment, els caps de setmana d’estiu. Aquesta proposta se suma a la regulació implementada des de l’any 2019 per frenar la massificació d’aquest espai natural. El consistori regula l’accés amb un aparcament de pagament, que té una capacitat per a 30 vehicles. A més, el parc natural dels Ports té en marxa un estudi sobre la freqüentació de les zones de bany de la Terra Alta, tant a Arnes com a Horta de Sant Joan, i el seu impacte en la biodiversitat. El director del parc, Toni Curcó, diu que cal determinar si l’afluència és excessiva, si cal “limitar-la i controlar-la”.

Des de fa cinc anys, un agent cívic d’Arnes regula l’accés a la zona dels Estrets permeten l’entrada a un màxim de 30 vehicles, als quals cobra cinc euros per aparcar. La regulació ha començat per Sant Joan i s’allargarà fins a l’11 de setembre, a més, també es farà durant el Pont de la Puríssima i per Setmana Santa. Amb aquesta mesura, el consistori vol revertir l’afluència massiva de visitants en aquest espai natural, ja que arran de la crisi sanitària per la covid, van augmentar.

Publicitat

“Durant els anys de la pandèmia va ser el més fort perquè la gent no podia sortir de casa i feia turisme nacional, quan es van aixecar les restriccions hi va haver una petita davallada, però avui dia, s’ha tornat a normalitzar”, ha afirmat l’alcalde del municipi, Joaquim Miralles. El batlle ha indicat que de mitjana hi aparquen entre quinze i vint cotxes diaris. Així mateix, defensa que la mesura és positiva perquè “endreçar” l’espai i regula el “descontrol” de vehicles que hi havia abans.

Segons l’alcalde, una de les accions que s’haurien de “continuar fent” i fins i tot “augmentar” és donar-li “valor a l’aigua”, ja que la zona dels Estrets i del toll del Blau, no és simplement una l’àrea de bany, sinó un indret on es poden fer altres activitats, com excursions o escalada. “Tant nosaltres com les administracions superiors, hem de donar més potencial a les zones d’escalada i senderisme, perquè la gent no només vingui a banyar-se sinó també a gaudir de tots els altres valors, així no se sobrecarrega aquest espai i li donés més valor”, ha asseverat.

<strong>Banyistes d’arreu</strong>

L’alcalde també ha explicat que reben visitants d’arreu de Catalunya i de l’Estat Espanyol, com València i Madrid, així com de turistes francesos i britànics. Quan l’espai està ple, els recomanen anar a altres llocs, com el toll del Vidre, el toll de la Presó o l’àrea de Santa Madrona. “Limitar les persones que hi entrin és quartar la llibertat de cadascú, volem que tothom hi pugui venir i gaudir de l’espai, però la gent ha de tenir consciència que s’ha de conservar l’entorn, de no trencar res, de no llençar brossa, en definitiva, de seguir les normes, banyant-se als llocs habilitats”, ha afegit Miralles.

En aquest sentit, ha defensat que la voluntat del consistori no és prohibir l’estada de visitants, sinó de conscienciar-los de la importància de conservar l’entorn. “El balanç és molt positiu, el 98% dels usuaris són molt favorables a la regulació perquè han vist una millora en l’espai”, ha subratllat.

Comparteixen opinió, la Dúnia Valle i l’Anna Oliver, veïnes d’Olesa de Montserrat i de Sant Esteve Sesrovires, les quals han vingut a caminar aquest dissabte pels Ports. “Em sembla bé que protegeixin espais tan bonics com aquest, encara no té tothom la consciència de cuidar els espais naturals”, ha opinat Valle. “Si fóssim més responsables, no caldria regular-ho, però l’única forma per tal que la gent es comporti és fent-los pagar una mica”, ha afegit Oliver.

En la mateixa línia s’ha manifestat Marcos Gil, veí de Barcelona, qui considera que s’omple de visitants la zona durant la temporada alt i que no tots tenen consciència de la rellevància de conservar aquest paratge natural. La Mireia Clua, d’Horta de Sant Joan, també opina que regular l’accés és positiu per protegir-lo. “És una bona idea perquè es fan malbé els camins, es generen molts residus, i el fet que es pagui una taxa fa que vingui menys gent i ajuda a pagar les despeses que generen aquestes persones”, ha dit. A més, ha fet una crida al civisme.

<strong>Estudi sobre la freqüentació de les zones de bany de la Terra Alta</strong>

El parc natural dels Ports té en marxa un estudi per saber amb exactitud “quanta gent va” a les zones de bany d’Arnes i Horta de Sant Joan. El director de l’òrgan Toni Curcó valora positivament les mesures de regulació que han posat en marxa els ajuntaments. “S’han posat les piles ràpidament, han adequat les ordenances i han limitat l’afluència a través de les zones d’aparcament de pagament. És una mesura positiva”, ha defensat.

<strong>Ni rostides ni acampades</strong>

En els últims anys, els ajuntaments també han anat clausurant i reconvertint les zones d’esbarjo que hi havia dins del parc natural. Habitualment, aquests espais tenien habilitats rostidors que s’han anat clausurant i només s’han conservat les taules per fer pícnics. Només a Paüls (Baix Ebre) es mantenen oberts fora de la campanya forestal. També s’han tancat les àrees d’acampada regulades. L’últim d’aquests espais clausurats va ser el dels Ateus a Horta de Sant Joan (Terra Alta).

El consistori va argumentar que les instal·lacions no estaven en bon estat, que no podien assumir els costos d’un manteniment adequat i que no disposaven de garanties de salubritat ni d’un pla d’evacuació en cas d’incendi. Des del parc natural dels Ports donen suport a la decisió perquè “el principal problema” d’aquestes àrees d’acampada és la seguretat. “A part de l’impacte ambiental, si hi ha gent, incrementa la probabilitat d’incendi i si no pots evacuar-la bé, hi ha un risc”, ha apuntat Curcó.

<strong>Masses d’aigua</strong>

Els rius dels Ports són rius mediterranis, intermitents. Les espècies que hi habiten estan “adaptades” a les situacions de sequera, però l’escenari de canvi climàtic, amb menys precipitacions i més calor, les pot portar a l’extrem. “No sabem quin serà el llindar a partir del qual aquestes espècies patiran”, ha apuntat el director dels Ports. Curcó ha destacat que aquestes “condicions extremes” té l’avantatge que “impedeix que moltes espècies invasores hi puguin penetrar”.

“Fem seguiments i hem d’estar molt amatents a com evoluciona tot. Fa dos anys vam tenir el màxim de pluviometria de tot Catalunya, es van poder recarregar bastant els aqüífers, però portem molts mesos sense pluja i el coixí s’acaba”, ha assenyalat el responsable del parc natural. La falta d’aigua als municipis que s’abasteixen de les fonts del recurs al Port també preocupa i es controlarà la qualitat de l’aigua i la seva “càrrega de contaminants”, ha tancat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió