ACN Barcelona – Les 22 universitats de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, la Catalunya del Nord, Andorra i Sardenya agrupades a la Xarxa Vives s’han unit al portal lingüístic Compendiu.cat. L’acte d’adhesió ha tingut lloc aquest dimarts a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona i ha estat presidit pel conseller de Justícia, Ramon Espadaler. L’eina digital gratuïta, iniciativa del Consell de l’Advocacia Catalana, té com a objectiu principal el foment de l’ús i la qualitat del llenguatge jurídic en català, així com incrementar la presència de la llengua pròpia en àmbits com l’Administració de justícia o el notarial. Espadaler ha celebrat una iniciativa que aporta recursos per “normalitzar la situació del català”.
El conseller ha agraït al Consell de l’Advocacia Catalana la iniciativa, que va néixer el 2017. També ha reconegut la col·laboració a les universitats que “enriqueixen el portal, obren el ventall i el fan més conegut i accessible”. La Generalitat, a través del Departament de Justícia, va formalitzar el 2021 la participació a Compendium.cat.
L’acte ha comptat també amb la participació del conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, que ha subratllat que el català és “la columna vertebral de la identitat i del país”.
El president de la Xarxa Vives d’Universitats i rector de la Universitat de Vic, Josep-Eladi Baños, ha inaugurat l’acte tot explicant que Compendium.cat és una eina de transformació educativa i social que “reflecteix la col·laboració i el compromís” de les universitats en la promoció i l’enfortiment de la llengua catalana “en totes les esferes de la societat”.
La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana i degana del Col·legi d’Advocats i Advocades de Tortosa, Marta Martínez, ha posat en valor l’èxit del portal a partir de la “col·laboració transversal entre les més de 30 institucions i entitats” que en formem part. “La implicació avui de les universitats de la Xarxa Vives consolida la maduresa del projecte com a eina estratègica i útil, no només per a l’exercici professional, sinó també en el món de la docència”, ha assenyalat.
Finalment, el vicerector de Política Lingüística de la Universitat de Barcelona, Josep Monserrat, ha donat suport a la iniciativa tot destacant el treball dels Serveis Lingüístics i les Facultats de Dret, Filologia i Traducció i Interpretació, en l’impuls del català en l’àmbit legal.