Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

La URV participa en la creació d’un dispositiu per identificar pacients d’alt risc cardiovascular amb una mostra de sang

|

- Publicitat -

ACN Tarragona – La Universitat Rovira i Virgili participa en la creació d’un dispositiu per identificar pacients d’alt risc cardiovascular a partir d’una petita mostra de sang. Es tracta del projecte europeu PoCCardio liderat per la Universitat Mèdica de Graz (Àustria) i que compta amb la implicació de sis centres més. Segons un comunicat de la URV, la iniciativa té com a objectiu desenvolupar en els pròxims cinc anys un dispositiu “portàtil i autònom que permeti analitzar immediatament les mostres de sang dels pacients a partir d’una petita punxada”. La “tecnologia microfluídica” permetrà al personal sanitari “identificar ràpidament el perfil de risc i proporcionar als pacients afectats cures personalitzades de forma oportuna, econòmica i còmoda”, diuen.

 PoCCardio utilitzarà “un panell de deu marcadors biològics qualificats i trenta-dues variants genètiques”. Segons la URV, aquests biomarcadors són “relativament simples i barats i poden tenir un paper important en la identificació del risc i la gestió de factors de risc”.

Publicitat

En el marc d’aquest projecte, el grup de recerca Interfibio, del Departament d’Enginyeria Química de la URV s’encarrega del desenvolupament d’aptàmers -seqüències d’ADN o ARN de cadena senzilla- per detectar els deu marcadors biològics vinculats a la malaltia cardiovascular. Els aptàmers són “una alternativa més econòmica, flexible i estable als anticossos”, afirmen. En paral·lel, Interfibio també desenvoluparà “la plataforma electroquímica per detectar els 32 polimorfismes de nucleòtids que tenen correlació amb la malaltia”.

Un cop feta la fase de laboratori, està previst un assaig amb uns 1.800 pacients amb infart de miocardi recent en 35 centres d’estudi clínic a Àustria, Alemanya, Bèlgica i Polònia.

El projecte PoCCardio és finançat per la Unió Europea a través del Programa Marc d’Horizon Europa per a la Recerca i Innovació en Salut, compta amb un finançament de 14,4 milions d’euros i està previst que finalitzi el novembre del 2028.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió