ACN Barcelona – Representants de la Unió Europea, Turquia, els Estats Units, França i vuit països àrabs (Jordània, Iraq, Aràbia Saudita, Egipte, el Líban, Emirats Àrabs Units, Bahrain i Qatar) han defensat aquest dissabte una transició política a Síria pacífica, amb un govern “d’unitat” i respecte per a totes les minories. En una reunió a Àqaba per abordar la situació que s’obre a Síria després de la caiguda del règim de Bashar Al-Assad, l’Alta Representant de la Política Exterior de la Unió Europea, Kaja Kallas, ha assegurat que el país fa front a un futur “esperançador però incert”. Els països àrabs han fet també una crida al respecte a la integritat territorial de Síria, reclamant a Israel que cessi les incursions i es retiri del país.
“Tots hem acordat a Àqaba uns principis importants: estabilitat, sobirania, integritat territorial però també respecte per a les minories, amb una construcció institucional i un govern d’unitat que inclogui tots els grups a Síria”, ha dit l’Alta Representant de Política Exterior de la UE en una roda de premsa amb els seus homòlegs àrabs.
“Per la UE, l’estabilitat a la regió és molt importants. Els problemes dels nostres veïns avui són els nostres problemes de demà”, ha admès. Kallas ha dit que la UE està disposada a fer “més”, especialment en matèria humanitària i de reconstrucció de Síria.
Per la seva banda, els Estats Units han admès que han estat en contacte directe amb Hayat Tahrir al-Sham (HTS) el grup rebel que ha aconseguit derrocar Al-Assad. “Sí, hem estat en contacte amb HTS i altres actors”, ha admès el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, que ha dit als sirians que vol que tinguin èxit en el seu procés cap a la pau i que Washington està preparat per “ajudar”. Hores d’ara, HTS encara està considerada com una organització terrorista pels EUA.
Per la seva banda, el líder d’HTS, Ahmed al-Sharaa ha assegurat aquest dissabte, segons recull Al-Jazeera, que el seu objectiu és la reconstrucció i el desenvolupament de Síria, i que ja han estat en contacte amb algunes ambaixades occidentals perquè recuperin la representació a Damasc, entre elles la britànica. De fet, Turquia ja oneja de nou la seva bandera a la seva ambaixada a la capital siriana, després de més de 10 anys sense fer-ho.