ACN Brussel·les – La Unió Europea posa en dubte la “legitimitat” de Nicolás Maduro per ser president de Veneçuela, instants després que el dirigent chavista jurés el càrrec sense haver presentat les actes electorals que demostren la seva victòria a les urnes. En un comunicat emès aquest divendres, els estats membres asseguren que “una majoria significativa” d’electors van donar suport al candidat opositor, Edmundo González, d’acord amb diverses còpies de les actes que es van fer públiques. Davant aquesta situació, la UE ha decidit ampliar la llista d’individus sancionats a Veneçuela, mentre que els Estats Units han elevat a 25 milions de dòlars la recompensa per facilitar informació que contribueixi a la detenció del mandatari.
Segons el comunicat emès aquest divendres pels Vint-i-set, les autoritats veneçolanes encapçalades per Maduro “han perdut una oportunitat clau per respectar la voluntat del poble i garantir una transició transparent i democràtica”. “És per això que Nicolás Maduro no té la legitimitat d’un president escollit democràticament”, apunten.
Encara en aquesta línia, insisteixen que les autoritats del govern veneçolà han refusat publicar les actes electorals oficials, que els resultats “continuen sense poder ser verificats” i que aquests no es poden reconèixer com la voluntat de la ciutadania. A més, sostenen que “milions de veneçolans van votar per un canvi democràtic donant suport a Edmundo González” a través d’una “majoria significativa”.
Segons el club comunitari, tant el comunicat com l’ampliació del règim de sancions sobre individus “responsables de minar la democràcia, l’estat de dret i els drets humans” té com a objectiu “donar suport a una solució democràtica i negociada a la crisi” que viu el país. “La Unió Europea no ha adoptat cap mesura que podria perjudicar el poble veneçolà o la seva economia; la responsabilitat per acabar aquesta crisi recau en les autoritats”, remarquen els estats.
Per altra banda, els països denuncien “l’enduriment de la repressió i l’assetjament” contra l’oposició veneçolana i la societat civil i les seves famílies, “empresonant les veus dissidents i forçant els seus propis ciutadans a viure amb pot o a l’exili”. “Més de 2.500 ciutadans, inclosos menors, han sigut arrestats [des del de les eleccions del 28 de juliol]”, denuncia la UE. En aquest sentit, reclama a les autoritats veneçolanes que posi punt final “a les detencions injustes i arbitràries” i que “alliberi de forma incondicional tots els presos polítics”.
Si bé els Vint-i-set mostren la seva preocupació per la situació al país, asseguren que mantindran el seu compromís amb el poble veneçolà a través de l’entrega d’ajuda humanitària i del “diàleg cap a una transició democràtica”.
“La Unió Europea està al costat de tots aquells que respecten els valors democràtics a Veneçuela, inclosos els defensors dels drets humans”, segueix el comunicat. “Continuarem treballant amb tots els veneçolans i els seus socis regionals i internacionals per fomentar el diàleg i una sortida a la crisi liderada pels veneçolans que serveixi per restaurar l’estabilitat política, econòmica i social”, indica.
És per això que la UE diu que “perseguirà un compromís específic amb les institucions i els actors polítics de la societat civil” amb l’objectiu “d’abordar les preocupacions i facilitar un diàleg en favor dels drets humans i la transició cap a la democràcia”.