Edició 2477

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de maig del 2025
Edició 2477

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de maig del 2025

La síndica urgeix Albiol a buscar una alternativa als usuaris de Can Bofí Vell: “No pot ser que estiguin al carrer”

|

- Publicitat -

ACN Badalona – La síndica de greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, urgeix el govern de Badalona a trobar una solució per als usuaris de l’alberg de Can Bofí Vell, que va tancar ara fa un mes i ha deixat 45 persones dormint al carrer. “L’Ajuntament hi està obligat”, remarca la síndica. Giménez-Salinas diu que el consistori “va tard” en aquest afer i remarca que la solució al tancament d’un servei sigui que hi hagi gent al carrer. Per la seva banda, la tinent d’alcalde de Protecció a les Persones de l’Ajuntament, Rosa del Amo, respón que el consistori no té recursos habitacionals, que tampoc les altres administracions han ofert ajuda i que, malgrat tot, s’està treballant per trobar-los una sortida “aviat”. Avisa, però, que “no és fàcil”.

Les reaccions arriben el dia que la síndica ha visitat Badalona per conèixer de primera mà la situació de Can Bofí Vell. Giménez-Salinas s’ha reunit amb el síndic local i també amb part dels afectats, però no amb l’alcalde, Xavier Garcia Albiol, tot i que durant la tarda del dilluns es va anunciar aquesta trobada.

Publicitat

Des del consistori explicaven que mai s’havia arribat a confirmar la reunió i aquest dimarts totes dues parts han apel·lat a problemes d’agenda. Amb tot, les dues institucions si han intercanviat opinions a través dels mitjans de comunicació, a quí uns i altres sí han atès per parlar sobre la situació dels usuaris del ja antic alberg.

La síndica recorda a l’Ajuntament que quan es tanca un servei que s’està prestant s’ha de poder assegurar que es dóna una resposta als usuaris. Per il·lustrar-ho ha posat l’exemple d’una escola: “Si es tanca s’ha de poder escolaritzar els infants en un altre centre”.

En el cas de Can Bofí Vell, Giménez-Salinas remarca que hi ha un “risc greu” i que l’Ajuntament està obligat a prestar el servei “amb caràcter transitori” fins que decideix que fa amb el servei que ha baixat la persiana. La síndica, a més, diu que en aquest cas s’estan vulnerant “principis legals”.

<strong>Al síndic de Badalona li “costa d’entendre”</strong>

També n’ha parlat el síndic de Badalona, Joan Walter, a qui li “costa d’entendre” el tancament. “És una situació delicada”, explica. Walter també ha fet referència al deute de l’Ajuntament amb l’entitat que gestionava l’alberg i també s’ha mostrat sorprès per tot el temps que han aguantat sense cobrar.

Sobre el futur dels usuaris, el síndic de Badalona confia que la situació es podrà resoldre en breu. “Es una situació que em preocupa i confio que políticament es trobaran solucions, com se m’ha tramès”. Walter també defensa que des de Serveis Socials s’està treballant per solventar una situació que qualifica de “trista”.

<strong>El PP treu pit</strong>

D’això també en dóna fe la responsable dels Serveis Socials municipals, la regidora Rosa del Amo, que malgrat no reunir-se amb la síndica s’ha compromés a traslladar-li tota la informació que li requereixi i també a trobar una solució per als usuaris “en els pròxims dies o setmanes.

Sobre el tancament, Del Amo explica que hi havia un deute d’1,7 milions amb l’entitat i n’acusa els anteriors governs. “L’única factura que se li va pagar va ser l’octubre de 2021”, sota el mandat d’Albiol. En aquest sentit la regidora recorda que el servei es va posar en marxa també en aquell període de govern del PP.

En paral·lel, el consistori també preveu anunciar pròximament la posada en marxa d’un nou servei municipal similar al de Can Bofí Vell, però que en cap cas entraria en funcionament abans de 2025. “Treballem amb una proposta que no és immediata, però que serà una sortida habitacional d’emergència”.

Del Amo no n’ha donat massa detalls, però si que diu que podrà ser una alternativa per a diferents perfils. Servirà per a persones sense sostre, com les que vivien a Can Bofí Vell, però també per a altres situacions d’emergència. Del Amo posa l’exemple dels afectats per l’esfondrament del carrer Canigó de fa uns mesos.

En qualsevol cas, el servei no serà “permanent” i s’establirà un límit d’estada, que podria ser de sis mesos. “No serà un alberg com fins ara”, explica. Del Amo diu que aquesta formula ha funcionat fins ara, però creu que s’han de buscar altres solucions que s’ajustin millor a les necessitats de la ciutadania.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió