Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

La reforma de la Llei mordassa topa de nou amb les peticions dels socis de la investidura

|

- Publicitat -

ACN Madrid – L’acord entre el PSOE i Sumar per a la derogació de la ‘llei mordassa’ anunciat aquest dimarts per la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha provocat la reacció dels socis de la investidura, que han advertit que no tenen cap coneixement de la proposta del govern espanyol i que mantenen les mateixes peticions que van acabar impossibilitant l’aprovació de la reforma l’any 2023. Podem, ERC i Bildu reclamen que la reforma vagi acompanyada d’una prohibició de les pilotes de goma i les devolucions en calent, i Sumar ha advertit el PSOE que aquest ha de ser un acord “global” que inclogui les forces que van confirmar la majoria de la investidura.

Yolanda Díaz ha anunciat aquest dimarts des de Brussel·les un acord en el si de l’executiu espanyol entre PSOE i Sumar per a la derogació de la ‘llei mordassa’ que, segons la vicepresidenta, afectarà els delictes vinculats a les injúries a la Corona i a les altes instàncies de l’Estat.

Publicitat

Díaz no ha concretat la lletra petita de l’acord que, segons ha apuntat, anunciarà dimecres el president del govern espanyol en el marc de la seva compareixença al Congrés per exposar les mesures de “regeneració democràtica” que posarà en marxa l’executiu.

L’anunci ha generat sorpresa entre els socis de l’executiu, que han coincidit a assenyalar que no tenen coneixement del text. El primer a reaccionar ha estat el diputat de Podem Javier Sánchez Serna, que ha reclamat que la derogació inclogui la prohibició de les ‘devolucions en calent’ i l’ús de pilotes de goma per part dels antidisturbis.

Fonts d’ERC han apuntat en la mateixa direcció i han assegurat que l’executiu espanyol no s’ha posat en contacte amb els republicans per abordar aquesta reforma. Com al 2023, ERC reclama eliminar les multes per “faltes de respecte als agents de seguretat” i per “desobediència”, a més de la prohibició de les devolucions en calent i les bales de goma. ERC sospita que el text que l’executiu vol portar al Congrés es limitarà al dictamen que ja van tombar per “insuficient” al final de la passada legislatura.

Fonts de Bildu han assegurat també que no tenen cap coneixement de la proposta de l’executiu, i afirmen que la seva posició “segueix essent la mateixa que la passada legislatura: posar punt final a les devolucions en calent, prohibir l’ús de pilotes de goma i abordar l’article sobre faltes de respecte a l’autoritat”. “Si no es tenen en compte aquestes línies vermelles, no hi haurà derogació íntegra de la llei mordassa”, afirmen.

Fins i tot Sumar, la formació de Yolanda Díaz, ha afirmat que malgrat les manifestacions de la vicepresidenta segona del govern espanyol de moment només hi ha hagut “avenços” en la reforma de la Llei pel que fa a les possibles sancions que reben els periodistes, i també dels articles del Codi Penal que “afecten la limitació de la llibertat d’expressió”.

“Per nosaltres és fonamental avançar, però encara no tenim tancat aquest acord, hem fet un primer pas sobre les mesures que es presentaran, però encara no hem tancat tot el que té a veure amb la reforma de la llei de seguretat ciutadana” ha afirmat el diputat Enrique Santiago.

A més, Santiago ha advertit que aquest ha de ser un acord “global” amb la majoria parlamentària de la investidura, i “no només de les dues forces del govern”.

La derogació de la llei mordassa ja constava a l’acord d’investidura del 2019 signat entre el PSOE i Podem, però no va aconseguir prosperar per les desavinences entre el PSOE i els seus socis, que reclamaven que es prohibissin les devolucions en calent, les multes per faltes de respecte a l’autoritat i la desobediència.

El març del 2023 ERC i Bildu van acabar tombant el projecte de Llei a la comissió d’Interior després de rebutjar l’acord que havien assolit el PSOE, Podem i PNB. 

Les associacions de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil també es van oposar a aquella reforma i previsiblement faran el mateix respecte a la proposta que Sánchez portarà aquest dimecres al Congrés. Compten amb el suport del PP i Vox, que sempre han negat el seu suport a la modificació d’una llei aprovada durant el mandat de Mariano Rajoy.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió