ACN Barcelona – Les infermeres i els metges de família demanen al nou conseller de Salut, Manel Balcells, més recursos, sobretot humans, per a una atenció primària que fa anys que està “sobrecarregada”. Consultada per l’ACN, la presidenta de l’AIFiCC, Ester Giménez, espera que Balcells mantingui la “sensibilitat” per la primària que reconeix a l’exconseller Josep Maria Argimon i li demana millorar la situació de les infermeres, moltes “esgotades” per la càrrega de treball. El president de la CAMFiC, el doctor Antoni Sisó, insta el nou conseller a solucionar la manca de metges de família. Els dos entrevistats confien en un traspàs àgil perquè, observen, Balcells coneix bé el sistema. “I convé que ho sigui perquè hi ha problemes molt importants”, rebla Sisó.
“És el millor que hauria pogut passar a Salut”, va expressar Argimon sobre el nomenament de Balcells en el traspàs de cartera, aquest dimarts. Argimon, cessat com a conseqüència de la sortida de Junts del Govern, va assumir fa un any i mig la batuta de Salut amb els principals reptes d’administrar la sortida de la pandèmia de la covid-19 i enfortir un sistema sanitari infrafinançat, reptes que ara deixa en mans del seu successor.
En aquest acte que oficialitza el relleu entre consellers, Balcells va afirmar que s’ha de preservar el departament “de qualsevol lluita partidista”, va assegurar que el traspàs havia estat “modèlic” i va elogiar la tasca del predecessor. Però, més enllà d’aquesta cortesia entre dos metges bregats en gestió sanitària i “vells amics” -així ho va dir Argimon-, què pensen d’aquest canvi des de l’atenció primària, que espera inversions i transformacions per atendre millor una societat complexa?
“Esperem que el nou conseller doni a l’atenció primària la importància que té i que continuï amb el que havia començat aquest Govern. Que es treballi més per a la primària, on es veuen la major part dels problemes de salut de la població. És la porta d’entrada del sistema”, recalca Ester Giménez, presidenta de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC).
Giménez demana a Balcells que “cuidi” les infermeres amb més recursos per poder atendre la població. En aquest sentit, recorda l’enquesta de l’AIFiCC publicada fa poc segons la qual la meitat de les infermeres de la primària s’ha plantejat abandonar la professió i la majoria no hi veu perspectives de millora. També reivindica l’especialitat d’Infermeria Familiar i Comunitària i creu que en el futur totes les professionals de l’atenció primària haurien de tenir-la.
La presidenta de l’AIFiCC reclama millorar les infraestructures de la primària, ja que molts centres estan “deteriorats” i els falten espais, avisa. També demana reimpulsar la prevenció i la promoció de la salut, àmbits bàsics però en què no s’ha pogut treballar tant en els últims anys.
També consultat per l’ACN, el president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), Antoni Sisó, veu prioritari augmentar els recursos humans de la primària i demana planificar un increment progressiu de places d’aquesta especialitat (MIR), amb molta manca de professionals. “No tenim gaire temps”, alerta. També reclama un pla d’estabilitat per als residents i acreditar més centres docents entre els més de 400 CAP que hi ha a Catalunya.
Sisó advoca per canvis en l’organització dels equips d’atenció primària (EAP) perquè tinguin més autonomia de gestió i financera, fet que s’hauria de traduir en un control major de l’agenda o en la capacitat de compra de serveis que es podrien assumir des dels CAP, exposa.
Les peticions per al nou equip de Salut no acaben aquí. Des de la CAMFiC també demanen més governança dins del Departament de Salut; donar impuls a la recerca que fa l’atenció primària i ampliar la presència de la Medicina Familiar a les universitats, ara molt minoritària.
Sisó reclama més pressupost per atendre la cronicitat i per a l’àmbit sociosanitari i, d’altra banda, espera que la conselleria compleixi la inversió de 449 milions d’euros (MEUR) per renovar els CAP anunciada per Argimon a principis d’estiu. Per això, demana traçabilitat de les inversions que el departament ha promès.
<strong>La CAMFiC demana un marc estable de relació amb Salut</strong>
Moltes d’aquestes demandes estan recollides en un informe de la CAMFiC que mapeja els reptes de futur de l’atenció primària i que havia fet arribar a Argimon, amb qui es va reunir el març passat. Ara, Sisó demana un “marc estable, periòdic i formal de relació entre la conselleria i la Medicina Familiar a través de la CAMFiC”.
Per la seva banda, des de l’AIFiCC s’havien reunit amb Argimon fa poques setmanes i donaran una mica de marge al nou conseller per ubicar-se abans de demanar-li una trobada. En qualsevol cas, confien que el relleu sigui àgil. “Estenem la mà per col·laborar en tot allò que puguem. Ve més del món hospitalari, però creiem que el conseller Balcells coneix tot el sistema sanitari”, afirma Giménez.
<strong>La primària reconeix a Argimon millores però adverteix de les mancances estructurals</strong>
Preguntats per l’etapa d’Argimon, la presidenta de l’AIFiCC considera que s’ha mostrat “molt sensible” cap a l’atenció primària. “Hi ha hagut accions, com la incorporació de nous perfils per ampliar l’enfocament. S’han dut a terme projectes i ens agradaria que no s’aturessin”, assenyala amb referència a la incorporació de professionals com psicòlegs i nutricionistes comunitaris. Ara bé, Giménez adverteix que la primària es troba en una situació de “mancança molt gran” perquè arrossega les retallades de la crisi del 2008 i el “cataclisme” que ha representat la pandèmia.
Per la seva banda, Sisó qualifica de notable la gestió d’Argimon en una situació d'”excepcionalitat” com la pandèmia i considera que tant ell com l’exconsellera Alba Vergés han sabut gestionar aquests anys marcats per la covid amb els recursos que tenien. El president de la CAMFiC valora les accions per millorar l’atenció primària com la discriminació positiva dels MIR de Medicina Familiar i la incorporació dels nous perfils professionals, si bé puntualitza que als EAP sobretot falten metges i infermeres de família.