Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024
Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024

La presidenta del comitè de Dones del PE vol una directiva de paritat arran del “decebedor” llistat de comissaris

|

- Publicitat -

ACN Estrasburg – La presidenta del comitè de Drets de les Dones i Igualtat de Gènere al Parlament Europeu, Lina Gálvez, proposa que la Unió Europea compti amb una directiva de paritat per aconseguir una representació equilibrada de dones i homes a les institucions. Coincidint amb la presentació prevista dels candidats a comissaris del nou executiu d’Ursula von der Leyen -on les dones són gairebé la meitat que els homes- Gálvez apunta a l’ACN que cal una Unió Europea “realment democràtica, i no només una democràcia a mitges”. La socialista veu “decebedor” que els estats membres “no hagin estat capaços d’avançar en la paritat” en la tria dels candidats a comissaris i diu que plantejarà a la presidenta de la Comissió Europea la necessitat de regular-ho.

Per Gálvez, es tractaria de traslladar a les institucions europees una regulació que ja tenen alguns estats membres -com Espanya o França- i que la pròpia Unió Europea ha impulsat per als consells d’administració de les empreses privades.

Publicitat

En aquest sentit, la presidenta del comitè de l’Eurocambra a càrrec de les qüestions d’Igualtat destaca que si s’ha actuat per regular el sector privat, s’ha de poder fer també en el sector públic europeu. 

“En una Unió Europea que es vanaglòria de ser la institució més democràtica, és una mica decebedor que els estats no hagin estat capaços d’avançar en la paritat i en una representació paritària del poder i la presa de decisions”, assegura. 

Segons destaca, la democràcia funciona “a mitges” quan no està ben representada la meitat de la població, la femenina. “Mentre no hi hagi unes regles clares, no hi hagi unes directrius, tot quedarà sempre a la voluntat del president de la Comissió, o dels presidents dels estats membres, i això s’ha d’evitar”, remarca. 

Tot i que el Parlament Europeu no pot impulsar, per sí sol, una regulació, sí que té la iniciativa per proposar a la Comissió Europea que ho faci, i és el que planteja Gálvez. De fet, segons ella, Von der Leyen hauria d’aprofitar aquesta “bona oportunitat” per tirar endavant una directiva de paritat.  “Jo, si fos ella, aprofitaria aquest empeny del Parlament Europeu”, apunta Gálvez, que diu que promourà la iniciativa com a presidenta del comitè de Drets de les Dones. 

En aquest sentit, apunta que amb “diàleg i consens” es podria treballar en la millor manera per establir uns mínims de dones i homes en un òrgan plurinacional com la Unió Europea, marcant així també un precedent internacional. “La Unió Europea es caracteritza per anar a l’avantguarda en regulació, i aquesta legislació podria servir d’exemple per a tot el món, és molt necessari”, apunta. 

<strong>Riba veu “dramàtica” la situació</strong>

L’eurodiputada d’ERC, Diana Riba, veu “dramàtica la involució a la Comissió Europa en termes de gènere”. La republicana veu amb bons ulls la possibilitat d’impulsar una regulació que promogui la paritat “a tots els òrgans de govern i direcció de totes les empreses i organismes públics”. “Veiem que a la Comissió Europa les dones hi seran molt poc presents, i anem enrere malgrat tots els esforços”, lamenta.

Per Riba, la manca de dones a la llista proposada pels estts és perquè “els homes no volen deixar els àmbits de poder”. “Els estats membres acaben veient, sempre, el gran potencial dels homes que tenen, i veuen molt poc el gran potencial de les dones”, critica, atribuint en part la caiguda en representació femenina a un ascens de forces de dreta i extrema dreta.

<strong>“Apostar per la paritat és apostar per la justícia”</strong>

En tot cas, una de les vicepresidentes del comitè de Drets de les Dones, la balear Rosa Estaràs, destaca a l’ACN que els populars han aconseguit situar dues dones al capdavant de dues de les tres institucions europees: Roberta Metsola, al Parlament Europeu, i la pròpia Von der Leyen, a la Comissió. 

Amb tot, admet que “queda molt camí per recórrer” i tot i que considera que seria millor aconseguir la paritat sense “obligacions”, obre la porta a estudiar la proposta de Gálvez. 

“Al final, veig que és difícil i, per tant, hem d’estudiar què podem fer. Estudiem-ho, perquè si això no surt a les bones…surti d’una altra manera”, destaca. Segons Estaràs, del PP, “apostar per la paritat és apostar per la justícia”. 

“Cal remoure consciències i fer molt més del que estem fent”, apunta, remarcant les dificultats que “conciliació” i el “sostre de vidre” que impedeixen a moltes dones accedir als més alts càrrecs de les institucions polítiques. En aquest sentit, apunta que moltes noies i dones arriben a la feina amb “resultats acadèmics extraordinaris” però quan és l’hora d’ascendir “el propi sistema no hi ajuda”. “Hem de fer alguna cosa perquè ajudi”, conclou. 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió