Edició 2276

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 18 de octubre del 2024
Edició 2276

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 18 de octubre del 2024

La policia alerta que les xarxes d’explotació sexual continuen actuant a l’Alt Empordà durant una jornada a Figueres

|

- Publicitat -

ACN Figueres – La màfies que es dediquen al tràfic i explotació de persones amb finalitats sexuals continuen actuant i, encara que hi hagi la percepció que hi ha menys dones a les carreteres gironines, els cossos policials constaten que el fenomen no s’ha aturat. En el marc de la jornada dedicada a aquesta problemàtica que s’ha celebrat aquest divendres a Figueres, el sotsinspector en cap de la Unitat de Tràfic d’Éssers Humans dels Mossos, Luis Moreno, ha explicat que la pandèmia de la covid va “treure-les” del carrer per “amagar-les”, sobretot, en pisos i que això dificulta l’accés que fins aleshores tenien a aquestes víctimes. “Abans era més fàcil interactuar, ara estan amagades; però l’oferta segueix sent molt gran i la demanda, també”, ha assegurat.

La jornada “Tràfic i explotació d’éssers humans” s’emmarca en els actes que giren entorn del 25 de novembre, Dia Internacional de la Violència contra les dones. Per abordar aquestes situacions que afecten col·lectius i dones en situacions vulnerables, s’han organitzat diverses ponències i taules rodones al llarg de tot el matí amb l’Auditori del Convent dels Caputxins de Figueres com a escenari.

Publicitat

La primera part del programa ha abordat l’àmbit judicial amb la participació de l’advocat i president de la Comissió de Drets Humans i Estrangeria del Col·legi de l’Advocacia de Girona i també amb dues ponències sobre els mecanismes internacionals de drets humans per abordar-ho i les acreditacions com a víctimes, a càrrec la coordinadora de la Protecció contra l’explotació, l’abús i l’assetjament sexual i consellera sènior del representant del secretari general de Nacions Unides a Ucraïna, Sofia Cànovas, i la tècnica de la Direcció General per a l’Eradicació de les Violències de la Generalitat, Rosa Cendón.

A la segona part, ha estat el torn dels cossos policials representants per Moreno i el cap de la Unitat d’Investigació de Tràfic d’Éssers Humans de la Policia Nacional a Barcelona, Roberto Molina. Durant la taula rodona no s’han posat dades sobre la taula, és “molt difícil” tenir-ne, però sí que han deixat clar que el fenomen continua i que, tot i que possiblement s’hagi estabilitzat en els últims anys, està lluny d’erradicar-se.

En aquest sentit, Moreno ha explicat el que complica més “quantificar” aquesta problemàtica és la dificultat que aquestes dones denunciïn i, fins i tot, que se sentin “víctimes”. Sobre això, ha dit que la pandèmia va tenir un efecte clar en aquest fenomen perquè va treure literalment les dones explotades de la carretera per traslladar-les en pisos, principalment. “Les màfies que exploten aquestes persones van veure el benefici de treure-les, perquè no tenim l’accés que teníem abans”, ha afirmat.

Sobre el fet que s’hagi “amagat”, ha admès que pot donar la “sensació” que ha disminuït el problema. “La pot donar, sobretot a Girona, on abans se’n veien moltes a la carretera, però això no vol dir que s’hagi erradicat, sinó que les tenim en zones de difícil accés per a la policia però, alhora, de fàcil accés per als clients”, ha afegit.

Moreno ha insistit que no poden saber amb certesa si el problema ha augmentat o no però que compten amb certs indicadors -sobretot, publicitat a través d’Internet- que apunten a una certa “estabilització”.

El que sí que ha augmentat en els últims anys, ha dit, és el tràfic de persones amb finalitat d’explotació laboral. “Les grans crisis econòmiques provoquen moviments de persones. Aquest és un fenomen creixent”, ha precisat.

Tots dos representants dels cossos policials han assegurat que no els falten recursos però sí “formació” per fer-hi front i poder detectar més casos, més enllà dels que es denuncien. A més, s’han emplaçat a millorar la “coordinació” amb les entitats que acompanyen aquestes víctimes que, sovint, no acaben a les comissaries.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió