ACN Terrassa – La planta de tractament de residu orgànic del Vallès Occidental rebrà una injecció de 44 milions d’euros que permetrà ampliar-la i passar a tractar de les 21.000 tones actuals de deixalles actuals a les 60.000. Es tracta d’una aportació que provenen de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i els fonts Next Generation, que suposarà una millora de la capacitat de la planta, situada en terme municipal de Terrassa. De la mateixa manera, incrementarà la capacitat de producció de biometà, que posteriorment s’injectarà a la xarxa de gas natural per arribar a unes 8.200 llars, segons càlculs del Consorci per la Gestió de Residus del Vallès Occidental. També permetrà generar 9.542 tones anuals de digest higienitzat com a fertilitzant.
El Consorci per a la Gestió de Residus ja té el projecte bàsic d’ampliació de la planta, en què es dotarà d’una partida del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea a través dels fons Next Generation de 28.122.249,62 euros. Per la seva banda, també rebrà diners del fons de gestió de residus municipals de l’ARC de 16.586.468,86 euros.
A dia d’avui, en aquesta planta, situada a la frontera entre Terrassa i Sabadell, hi arriben els residus d’una desena de municipis del Vallès Occidental que hi ha delegat la competència de tractament. “Aquesta inversió ens permet actuar a diferents nivells, en el pre-tractament, en la transició energètica, en l’obtenció de biometà”, ha destacat el president del Consorci, Rafael Güeto.
Les obres permetran dotar la planta de dues línies independents de pretractament i augmentar la capacitat de digestió, passant de les 21.000 a les 60.000 tones anual i podent absorbir la generació de residu orgànic (FORM) dels municipis de la comarca, una recollida que en els propers anys es preveu que creixi. També es dotarà l’espai d’una àmplia nau de descàrrega tancada per la maniobra de camions, per la descàrrega i càrrega de productes amb suficient maniobrabilitat.
La millora permetrà incrementar la producció de biogàs i diversificar els seus usos, obtenint biometà de qualitat injectable a la xarxa de gas natural. Amb la producció de biometà que s’obtindrà amb l’ampliació de la planta es podria subministrar gas a 8.200 llars.
També s’ampliarà la capacitat de digestió anaeròbia amb un segon digestor i s’incorpora un procés de deshidratació mecànica i higienització del digest obtingut en el procés de digestió per tal obtenir un producte fertilitzant que ja hauria perdut la seva condició de residu. Està previst incorporar un sistema de tractament de les aigües residuals de la planta amb el sistema d’ultrafiltració i osmosis Inversa, i s’ubicarà una nova sala de control ubicada dins de la nau des d’on es farà el seguiment del procés.
Amb l’ampliació, la planta generarà més energia que la que necessita per a funcionar, concretament un 260%, i es preveu incorporar 612 plaques fotovoltaiques d’una potència pic d’uns 600W cada una. Durant el mes de febrer es preveu publicar la licitació del contracte d’obra i explotació de l’ampliació de la planta i a finals del segon trimestre de 2025 es preveu adjudicar el contracte.
La durada de la fase d’enginyeria de detall, obres i posta en marxa serà de 24 mesos, situant l’inici en funcionament el segon trimestre del 2027. Durant el tercer trimestre del 2025, quan s’iniciïn les obres, la planta s’aturarà però el residu orgànic provinent dels municipis del Vallès Occidental se seguirà tractant en una altra instal·lació de tractament de la comarca.
<strong>Millora del tractament</strong>
En l’acte hi ha estat presents els alcaldes de les dues cocapitals, Jordi Ballart (Terrassa) i Marta Farrés (Sabadell), Ballart ha destacat que Terrassa és la ciutat de més de 100.000 habitants que té “un millor índex de recollida selectiva i menor generació de residus”, tot i que l’objectiu passa per seguir millorant les xifres: “És imprescindible comptar amb les infraestructures necessàries”.
Per la seva banda, Farrés ha posat de manifest la importància de combatre el canvi climàtic des del municipalisme: “Cal fer aquest pas i seguir treballant per aconseguir uns millors percentatges de recollida, reduint al màxim la part de la resta i augmentant l’orgànica, que és on hi ha més marge”.