Edició 2365

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 15 de gener del 2025
Edició 2365

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 15 de gener del 2025

La pedregada de dimarts afecta més de 750 hectàrees de fruita del Segrià, les Garrigues i el Pla d’Urgell

|

- Publicitat -

ACN Lleida – La tempesta acompanyada de pedra que va escombrar dimarts al migdia diferents punts de les comarques de Ponent han afectat unes 752 hectàrees de cultius de fruita, segons les primeres estimacions dels tècnics del Departament d’Agricultura. En concret, s’han vist afectats municipis del Segrià, les Garrigues i el Pla d’Urgell. La calamarsada va ser intensa i amb pedres d’una mida d’entre 0,5 i 2 centímetres que van colpejar els arbres i la fruita. Els danys oscil·len entre el 30 i el 100% i ells municipis més afectats són Castelldans i Juneda, a les Garrigues. A banda de la fruita dolça també hi ha hagut danys de fins al 30% en fruita seca i també hi ha hagut picades en algunes olives.

<em>(S’actualitza la notícia amb informació de la pedregada per part del sindicat Unió de Pagesos)</em>

Publicitat

 

Segons el Departament d’Agricultura, la pedregada es va centrar principalment a la zona de lliteres, en els municipis d’Aitona, Seròs i Soses, i als municipis d’Artesa de Lleida, Puigverd de Lleida, Albatàrrec, Castelldans, Juneda i el municipi de Lleida, a les partides de Vinatesa i la Femosa, on s’hi concentra el cultiu de pera.

El principal cultiu afectat és la fruita dolça, amb uns danys que poden anar entre el 30 i el 100%, depenent de la intensitat de pedra caiguda a cada zona. Cal tenir en compte que la collita de la fruita està molt avançada en llocs com el Segrià o el Baix Segre, on només queda aproximadament un 20% de collita de pinyol i algunes varietats de pera ja estan recol·lectades.

També s’ha vist afectat el cultiu de l’ametlla i l’olivera als municipis de Castelldans, l’Albi, La Floresta i Arbeca. Es poden veure danys de fins al 30% de la collita en fruita seca i alguna oliva picada.

El nou conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, ha visitat aquest dimecres algunes finques afectades acompanyat dels responsables d’Afrucat i la cooperativa d’Albatàrrec.

<strong>Unió de Pagesos aposta per usar l’ajut de la PAC per instal·lar xarxes antipedra</strong>

Unió de Pagesos (UP) considera prioritari que les Organitzacions de productors de fruites i hortalisses (OPFH) usin l’ajut de la Política Agrària Comuna (PAC) que tenen disponible per instal·lar xarxes i que pot arribar a cobrir el 50% de la inversió. També entén que cal que el Departament d’Agricultura actualitzi els mòduls establerts per la instal·lació de xarxes antipedra en els ajuts del Contracte Global d’Explotació de cara al 2025, en el què els valors d’11.600 euros per hectàrea per instal·lar l’estructura més els 7.500 euros per hectàrea de la xarxa no tenen en compte l’increment de costos d’aquests darrers anys, demanda extensible a totes les inversions del contracte general d’explotació.

El sindicat també proposa elevar el percentatge màxim de subvenció de l’actual 40% fins al màxim permès del 65%, o del 80% en determinats casos, per a la pagesia professional que les sol·licita i que estiguin dins de les actuacions a prioritzar pel Departament.

Pel que fa a l’ametlla i l’oliva caigudes a terra que no es recol·lectaran, UP avisa que en el cas de l’oliva no es pot i l’ametlla cotitza a un preu que no compensa el cost de recol·lecció. Les pedregades van fer caure les ametlles de varietats més primerenques, que estaven a punt de ser collides.

UP alerta que en la collita d’olives s’ha perdut entre el 70% i el 80% de la producció després de caure a terra i que un dels municipis més afectats és l’Albi, on les explotacions amb la majoria de parcel·les amb danys donen pràcticament per perduda la producció.

El sindicat adverteix, però, que els ametllers de secà de Ponent porten dos anys amb falta d’aigua i estan molt dèbils a causa de l’estrès hídric a què estan sotmesos. Per això, creuen que caldrà fer-los un seguiment per veure com evoluciona l’arbre i les opcions de reconversió de la plantació, en cas que sigui necessari, per garantir la viabilitat econòmica de l’explotació.

<strong>Incidències a Girona</strong>

Pel que fa a les comarques gironines, el sindicat ha constatat incidències que van tenir les pedregades al Pla de l’Estany i a l’Alt Empordà, on municipis com Sant Pere de Pescador i Ventalló han tingut afectacions lleus per calamarsa en poma, conreu del qual s’està a punt d’iniciar la collita. Al Pla de l’Estany, també van afectar els conreus herbacis d’estiu, sobretot el blat de moro, el gira-sol, el sorgo i el panisset, especialment al Pla de l’Estany, Proqueres i Camós. Però el més greu d’aquesta comarca segons UP, és que ja es ve d’un any amb danys importants per les gelades del març, i molt especialment per la greu sequera d’enguany, que a la meitat nord de la comarca, s’ha traduït en la pitjor collita de la història, amb afectacions molt importants en colza i ordi, i de fins el 90% en blat.

Finalment, UP demana unes valoracions acurades de les pèrdues per part del Departament d’Agricultura de les zones afectades, la intervenció més ràpida possible d’Agrosseguro a l’hora de peritar els danys i indemnitzar la pagesia afectada i les millores en els ajuts a les xarxes antipedra de cara a la convocatòria 2025.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió