ACN Cerdanyola del Vallès – La pandèmia va afavorir l’aparició de noves actituds racistes cap a la comunitat migrant xinesa, segons es desprèn d’un estudi fet per l’Institut de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (InCom-UAB). La recerca assenyala que es tracta d’un col·lectiu que està avesat a patir microagressions en forma de manifestacions verbals directes i conscients, però també constata que l’esclat de la covid-19 a Wuhan ara fa més de tres anys va propiciar que sorgissin noves expressions discriminatòries. Els investigadors apunten que la covid va ser un autèntic punt d’inflexió que va accentuar determinats comportaments racistes que assenyalen els migrants xinesos com a responsables de l’expansió del virus.
Al mateix temps, els autors de l’estudi apunten que la comunitat xinesa tendeix a minimitzar les microagressions i a evitar comportar-se com a víctima de les mateixes. En aquest sentit, diuen els investigadors, es tracta d’un col·lectiu que evita l’activitat a les xarxes socials. En el cas de la gent més jove amb perfils actius a les xarxes, les abandonen tan bon punt detecten el mínim risc de ser objecte d’insults racistes.
L’estudi, titulat ‘La comunitat xinesa davant el discurs de l’odi curant la pandèmia de la covid-19’, s’ha desenvolupat a través d’una vintena d’entrevistes a migrants de primera generació, descendents de migrants i estudiants de doctorat. És una recerca finançada per l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP).