Edició 2183

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 17 de juliol del 2024
Edició 2183

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 17 de juliol del 2024

La nova unitat de trastorns de la conducta alimentària d’alta complexitat tracta 20 pacients en el primer mig any

|

- Publicitat -

ACN Martorell – La unitat especialitzada de referència a Catalunya en trastorns de la conducta alimentària (TCA) d’alta complexitat i llarga durada, que es va posar en marxa al gener a l’hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries de Martorell (Baix Llobregat) ja ha tractat una vintena de casos en els primers mesos de funcionament. D’aquests, n’hi ha nou que fins i tot han rebut ja l’alta pel que fa a l’internament i se’ls segueix fent seguiment des de les seves unitats de tractament de referència. El conseller de Salut, Manel Balcells, ha visitat l’espai aquest dimecres i assegura que es tracta d’una aposta de país per donar sortida a casos “crònics” que venien arrossegant diferents fracasos en el seu tractament convencional.

En la nova unitat, que gestionen conjuntament l’Hospital Sagrat Cor i l’Hospital de Bellvitge, s’ofereix als pacient un tractament multidisciplinar i amb una metodologia “diferent” al que s’acostumava a fer amb persones amb trastorns de la conducta alimentària.

Publicitat

El director de la unitat, Fernando Fernández, detalla que al centre de Martorell hi ha un entorn “més favorable” per a la recuperació dels pacients que no pas a les unitats de tractament convencionals perquè es basa en una política “no restrictiva” i més “amigable”.

En aquest sentit, el règim de visites dels pacients no està condicionat per l’evolució del seu pes o l’alimentació i, de fet, aquest element no és capital a l’hora de plantejar el tractament: “Es treballen aspectes motivacionals, s’analitzen els factors que han portat a l’estancament del pacient i se’ls dóna suport emocional”.

Fernández també detalla que el tractament persegueix la recuperació del pacient de manera integral i no només des del punt de vista de l’alimentació. Recuperar objectius a nivell d’estudis o laborals, la relació amb la família o tornar-se a sentir útil són algunes de les prioritats dels professionals de la nova unitat.

“Hi ha una gran diferència amb els tractaments previs, amb models més coarcitius”, detalla el doctor. Fernández assegura que en els casos més complexos aquests tractaments rebuts fins ara havien estat fins i tot “contraproduents” i demana que es puguin canviar alguns protocols en aquest sentit.

El conseller Balcells destaca que des de la nova unitat es puguin oferir recursos a persones que no tenien el seu “espai” ni en els hospitals d’aguts ni en els hospitals de dia, sinó una “especialització” també d’alta complexitat que complementi l’estratègia global de prevenció, detecció i atenció dels pacients.

La nova unitat té capacitat per atendre una vintena de pacients, ampliable a 30 en funció de les necessitats. “És un espai monogràfic per a tot el país”, es felicita Balcells, que situa aquest servei com una pedra angular del pla de xoc contra els trastorns de la conducta alimentària iniciat el 2023.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió