Edició 2237

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 09 de setembre del 2024
Edició 2237

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 09 de setembre del 2024

La neta de Juan Negrín visita l’exposició que li ha dedicat Camprodon: “Cal recordar què va fer, és important”

|

- Publicitat -

ACN Camprodon – Carmen Negrín, neta del president del govern espanyol durant la II República, Juan Negrín, ha visitat l’exposició que Camprodon (Ripollès) ha dedicat al seu avi. S’hi recull documentació inèdita i es reivindica el paper estratègic de la localitat durant aquell període bèl·lic. Negrín hi va viure durant els últims mesos de la Guerra Civil i també va celebrar-hi una reunió de ministres. “Hi ha gent que no sap què va fer; recordar-lo és important”, ha afirmat a l’ACN la neta. Visiblement emocionada, també ha visitat la casa on va viure el seu avi al passeig Maristany. Va ser confiscada pel govern republicà i aquest dilluns els actuals propietaris de la casa -familiars dels mateixos que la van construir- han obert les portes a Carmen Negrín.

El primer document localitzat que situa Juan Negrín al Ripollès és del 7 d’octubre de 1938 i l’últim del 25 de gener de 1939, un dia abans de la caiguda de Barcelona a mans de l’exèrcit franquista, moment en què el president va marxar a l’exili a França. Fins ara Camprodon no havia estudiat en profunditat aquest període, però gràcies a documentació inèdita provinent de diferents arxius -també els de la Fundació Juan Negrín de Les Canàries- es va descobrir informació rellevant sobre el paper que va jugar la població i que la mostra posa el descobert. La troballa la va fer el comissari de la mostra, Lluís Bassaganya, que aquest dilluns subratllava la importància de tenir la neta de Negrín com a visitant.

Publicitat

Per qui també ha significat molt poder venir ha estat per a Carmen Negrín. Segons ha explicat li ha aportar informació d’uns “moments molt difícils”. “M’emociona molt veure tot això”, ha assenyalat. Ella el recorda molt en la faceta d’avi -ell va morir quan ella tenia 9 anys- : “Era algú molt tendre”. I assenyala que, durant el franquisme, es parlava d’ell com un home “horrible, dur i criminal i que no es corresponia gens a allò que era ell”. Exposicions com aquesta, ha dit, ajudaran a donar a conèixer la seva figura a les noves generacions i a tenir una visió molt més precisa de qui va ser i del seu paper com a polític i intel·lectual.

És el primer cop que la neta de Negrín visita Camprodon. Admet que el nom “el coneixia”, perquè n’havia sentit a parlar amb el seu avi però no en tenia més informació. “Llavors era el final de guerra, això sí, però no sabia gaire més, i amb l’exposició estic molt contenta d’aprendre i compartir-ho”. I és que, segons ha subratllat, és important conèixer el passat.

<strong>Reconciliació</strong>

Carmen Negrín també s’ha mostrat molt agraïda per haver pogut visitar la casa on va viure el seu avi. Ho ha fet acompanyada de Pepa Portabella, que es va casar amb Ramón García-Nieto, propietari de la casa confiscada pel govern de Negrín. El pare d’ell l’havia construïda el 1931 com a segona residència. I des de llavors la casa ha quedat a la família.

Portabella, acompanyada del seu actual marit, Emilio Cuatrocasas, han volgut conèixer Carmen Negrín i obrir-li les portes de casa. “Sempre hem escoltat dir que Negrín va ocupar la casa fa molts anys. Però llavors, tant la neta com jo érem unes nenes, no sabíem què passava realment”, ha assenyalat Pepa Portabella. “Per sort o per desgràcia uns estaven en un bàndol i els altres en un altre. Uns van patir en un moment i els altres van patir després. Ara tots lluitem perquè Espanya tiri endavant i es reconciliï amb el que va passar. Tot i que hi van haver coses complicades i difícils, en aquests moments tots volem posar pau i recordar què va passar sense ressentiments”, ha afegit aquesta advocada retirada. En el seu cas, el seu pare, també advocat, va ser condemnat a pena de mort, que després va passar a perpètua, pels republicans. I quan va caure Barcelona, va poder sortir de la presó.

Portabella ha explicat que els records que poden explicar “són per allò que ens han explicat”. Assenyala que tot i que la història “ha estat la que va ser”, “ara ens trobem en un moment de reconciliació”. “Nosaltres no guardem ressentiment sobre el que va passar”, ha afegit. De la seva banda, Emilio Cuatrocasas, ha valorat molt positivament l’experiència de conèixer la neta del polític espanyol. “M’ha cridat l’atenció que és una persona elegant de comportament, culta i amb facilitat de paraula. A més, és una persona que no té rancor i això és important. Nosaltres hem lluitat molt per a la reconciliació entre espanyols de dreta i d’esquerres, de diferents ideologies”. Cuatrocasas també ha posat en valor que es facin exposicions del personatge d’aquest tipus perquè ajuden a entendre la figura, el moment, i valorar-los molt més del que han estat fins llavors.

Carmen Negrín és actualment presidenta d’honor de la fundació de memòria històrica que duu el nom del seu avi. La institució també ha col·laborat en l’exposició que es pot veure a Camprodon, a Cal Marquès, fins el 30 d’octubre.

La visita l’ha fet acompanyada del president de l’Associació Catalana de Persones Ex-Preses Polítiques del Franquisme,Carles Vallejo, i el president de l’Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya, Raül Valls.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió