Edició 2259

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 01 de octubre del 2024
Edició 2259

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 01 de octubre del 2024

La multinacional nord-americana Tenneco planteja 70 acomiadaments a la planta de Federal Mogul a la Zona Franca

|

- Publicitat -

ACN null – La multinacional nord-americana Tenneco ha comunicat als treballadors de la fàbrica de Federal Mogul ubicada a la Zona Franca la intenció d’acomiadar 70 persones, reduint gairebé un 40% l’actual plantilla de la planta on es fabriquen pastilles de fre per a automòbils i vehicles lleugers. Entre els arguments esgrimits per l’empresa hi ha la disminució del volum de vendes derivat de la situació del mercat automobilístic actual i la manca de competitivitat de la planta barcelonina com a conseqüència de l’ús de tecnologies obsoletes. El comitè d’empresa denuncia que es tracta d’una “deslocalització encoberta” cap a plantes asiàtiques i de països de l’Est després d’anys de manca d’inversions.

La planta es va fundar el 1954 per part de l’empresa Jurid Iberica, centrada en la fabricació de pastilles de fre per a l’automoció. En un inici, la producció estava localitzada al Prat. Posteriorment, es va traslladar a la Zona Franca. La marca va experimentar canvis de propietat i denominació, passant a ser Allied Signal i Honeywell per, posteriorment i fins a l’actualitat, ser adquirida per Federal Mogul, part del grup multinacional nordamericà Tenneco.

Publicitat

Els representants del Comitè d’Empresa denuncien que l’expedient d’acomiadament col·lectiu pretén “presentar com a inevitable una situació que únicament deriva de la manca d’inversions a la planta i la voluntat de traslladar la producció a tercers països, especialment a Àsia, on Tenneco posseeix instal·lacions i pot imposar condicions salarials molt més beneficioses i atractives per a l’empresa”. Així doncs, els sindicats temen que el procés acabi amb el tancament de la històrica planta.

A més, assenyalen altres raons que explicarien aquesta “deslocalització encoberta” com ara l’interès a “defugir les seves obligacions legals com a successora de Jurid Ibérica i Honeywell” pel que fa a les morts i lesions de treballadors exposats a l’amiant. En total, ja hi ha 20 sentències judicials que declaren que va existir responsabilitat de l’empresa en els casos de càncer i altres malalties derivades. “Fins a la seva prohibició a tota la UE, l’amiant era el principal component emprat en la fabricació de les pastilles de fre”, apunten els representants dels treballadors.

Precisament, des del mes de març passat d’aquest mateix any, el Jutjat d’Instrucció 3 de Badalona investiga una altra planta de Tenneco, dedicada també a la fabricació de pastilles de fre. La instrucció arriba després que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el CSIC determinessin que l’activitat de l’empresa era responsable dels elevadíssims nivells de contaminació ambiental que afecten principalment el barri del Remei de la ciutat barcelonina, a la frontera amb el municipi de Sant Adrià del Besòs.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió