Edició 2288

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 30 de octubre del 2024
Edició 2288

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 30 de octubre del 2024

La Mesa aprova un pla per reduir les emissions de CO2 del Parlament en els pròxims 5 anys

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La Mesa del Parlament ha aprovat un pla d’acció climàtica per als pròxims 5 anys, fins al 2030, amb l’objectiu de reduir les emissions de carboni. El president del Parlament, Josep Rull, ha explicat que tenint en compte l’edifici on està ubicada la institució és “pràcticament impossible” arribar a un Parlament de zero emissions. L’objectiu és “neutralitat de petjada de carboni” reduint el CO2 al màxim que es pugui i implantant mesures per compensar la part que no es pot reduir. El pla preveu 40 actuacions i, segons Rull, és un “punt de partida”. “Tenim un full de ruta i anirem concretant”, ha dit. El Parlament ha fet una enquesta als treballadors i diputats per saber com es mouen per tal de poder donar alternatives més sostenibles.

Les emissions totals de gasos d’efecte hivernacle del Palau del Parlament durant el 2023 van ser de 177 tones de CO2 equivalents tenint en compte només les emissions associades directament a l’activitat de la institució. Aquest és el punt de partida del pla, que també té com a objectiu calcular amb precisió la petjada de carboni.

Publicitat

Per aquest motiu, s’ha fet una enquesta de mobilitat per saber els hàbits de com es desplacen els treballadors i diputats del Parlament. Segons ha explicat Rull, en roda de premsa, quan es tingui la fotografia exacte es buscaran “alternatives”. En aquest sentit, ha assenyalat la possibilitat d’interactuar amb altres administracions per fer més proper el transport públic, així com fer acompanyament per desincentivar el transport privat.

De moment, el pla no inclou el pressupost necessari per desplegar les mesures ni tampoc xifra la reducció de gasos d’efecte hivernacle que es vol aconseguir. El president de la cambra catalana ha explicat que aquestes dues qüestions es concretaran durant el primer any de desplegament del pla, el 2025. “És un punt de partida i un esquelet de l’arquitectura del pla. Hi ha moltes mesures que no necessiten inversió i d’altres que requereixen adequar el Palau i, per tant, suposaran una inversió”, ha afegit.

Una de les actuacions serà incorporar vegetació a les façanes i cobertes, sobretot a la zona de la coberta de la biblioteca. També volen que tota la legislació del Parlament tingui una mirada climàtica i, en aquest sentit, plantegem acompanyar el conjunt dels diputats perquè tinguin present “l’element climàtic” en la seva feina de legisladors. Així mateix, el pla també contempla que tota la contractació del Parlament sigui “contractació verda” i substituir les balconeres dels passadissos laterals de l’hemicicle.  

Els membres de la Mesa tenen previst anar a visitar el parlament de Gal·les per poder compartir estratègies per fer front a l’emergència climàtica.

 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió