ACN Brussel·les – La majoria proeuropea al Parlament Europeu ha xocat contra les opinions de l’extrema dreta en un debat sobre l’informe de l’estat de dret. Durant el ple d’Estrasburg celebrat aquest dimecres, les formacions populars i socialistes -juntament amb els liberals i els Verds- han defensat la utilitat de l’informe, tot i que també han apressat a la Comissió Europea que emprengui accions “fermes” i fins i tot “sancions” contra països incomplidors com ara Hongria “abans que sigui massa tard”. Per altra banda, les formacions d’extrema dreta veuen l’informe sobre l’estat de dret com “una eina de control contra els patriotes” i com “un dels majors instruments de censura de la Unió Europea”.
Per part del Partit Popular Europeu (PPE), l’eurodiputat espanyol Javier Zarzalejos ha iniciat la seva intervenció agraint a la vicepresidenta de la Comissió Europea, Vera Jourová, el paper de l’executiu comunitari com a facilitador en l’acord per reformar el Consell General del Poder Judicial a Espanya. Tot seguit, ha llançat un avís sobre “l’evolució negativa” de la situació de l’estat de dret en alguns estats membres i ha subratllat la necessitat d’actuar “abans que sigui massa tard” des de Brussel·les. “Necessitem una acció ferma que nosaltres continuarem impulsant”, ha resumit.
A continuació ha intervingut l’eurodiputada socialdemòcrata Ana Mendes, qui ha apuntat que l’estat de dret “mai es pot donar per descomptat”. En aquest sentit, ha assenyalat les “preocupacions” de la seva formació en àmbits com la llibertat de premsa en alguns països i ha reclamat que les recomanacions que presenta l’informe en cada edició “es compleixin”.
També en la mateixa línia, l’eurodiputada Fabienne Keller, de Renew, ha exigit que el compliment de les recomanacions que apareixen al document “es verifiqui”, mentre que des de la banda dels Verds, l’eurodiputat Daniel Freund ha parlat obertament de “sancionar” estats incomplidors com Hongria. “El país té fons bloquejats, però no veiem canvis en la seva assignació; fem servir les eines de què disposem abans que sigui massa tard”, ha manifestat.
I des de l’Esquerra, l’eurodiputada de Podem, Isabel Serra, ha reclamat a populars i socialistes que desclassifiquin les converses d’autoritats com el rei emèrit perquè el respecte a l’estat de dret també passa per perquè la ciutadania “conegui la història”.
<strong>Reacció oposada de l’extrema dreta</strong>
Els partits d’extrema dreta han carregat durament contra l’informe de l’estat de dret, identificant-lo com “una eia de control”. Des dels Patriotes per Europa, l’eurodiputada Petra Steger ha titllat la Comissió Europea “d’hipòcrita” i ha afirmat que el document “és un dels majors instruments de censura de la Unió”.
També des del mateix grup, l’eurodiputat de Vox, Juan Carlos Girauta, ha qualificat de “vergonyosa” la tutela de Brussel·les en les negociacions per renovar el Consell General del Poder Judicial -acusa PP i PSOE de repartir-se la cúpula, aparcant la resta de formacions- i ha criticat la llei d’amnistia “que trenca la igualtat dels ciutadans”. “Espanya està creant una autocràcia, on està Europa per salvar-nos? Sembla més fàcil utilitzar Hongria com a l’ase dels cops i oblidar-se de la resta”, ha manifestat.
Al mateix temps, l’eurodiputat dels Conservadors i Reformistes Europeus (ECR), Mariusz Kaminski, ha apuntat que l’informe és només “una expressió de les opinions polítiques dels seus autors” i que el silenci de la Comissió Europea en alguns estats -ell és polonès i s’ha referit al govern de Donald Tusk com a “règim”- és “una vergonya”.