Edició 2286

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 28 de octubre del 2024
Edició 2286

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 28 de octubre del 2024

La licitació d’obres públiques puja un 11% fins al setembre i assoleix els 2.753 milions d’euros

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La licitació d’obres públiques ha pujat un 11% entre gener i setembre assolint els 2.753 milions d’euros en els nou primers mesos de l’any respecte al mateix període de 2023, segons les dades publicades aquest dilluns per la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya. Pel que fa al tercer trimestre, les licitacions han estat de 870,7 milions d’euros, un 26% menys que en el segon, quan es van assolir els 1.171,3 milions. L’administració local és la més activa en contractació, amb el 41% del total, amb 1.268,5 milions, un 11% més que fa un any. També puja la licitació de la Generalitat, arribant als 789,5 milions (+13%) i suposant el 28,7% del total, mentre que baixa un 6% la de l’Estat, amb 529,2 milions, i suposant el 19,2% del total.

D’acord amb les dades dels Contractistes, les licitacions vinculades a fons europeus Next Generation han caigut, sent en total 404, amb un valor de 393,1 milions d’euros, el 14,3% de la licitació en curs. L’any passat, els contractes vinculats als Next Generation eren el 23,4% de la licitació anual. En aquest sentit, han dit que és “essencial” assolir el màxim consens i coordinació a través de les col·laboracions público-privades  per aconseguir la màxima eficiència en la gestió dels fons europeus, que han patit un “retrocés molt rellevant”.

Publicitat

La Cambra de Contractistes ha destacat especialment la licitació de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona per 206 milions d’euros per part d’Infraestructures de la Generalitat. El projecte que ha fet incrementar un 92% les dades de la demarcació.

Per part de l’administració estatal, destaca remodelació de l’estació de Sants per 147 milions d’euros així com la primera fase del Moll Catalunya del Port de Barcelona per 90 milions.  D’altra banda, Fira 2000 ha licitat per 83,7 milions d’euros les obres per al projecte d’estructura i coberta del pavelló zero del recinte firal de Gran Via.

Entre les partides municipals, sobresurten els 20,5 milions licitats pel Consorci Urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès pel projecte de la Rambla del Castell de Sant Marçal i entorns.

La licitació de serveis ha arribat als 1.909,9 milions d’euros, un 36% més. En aquest capítol, destaca el servei de recollida de residus de l’Hospitalet de Llobregat per 395,8 milions d’euros.

<strong>1.189 obres desertes en tres anys</strong>

Els contractistes han advertit que entre el 2021 i el 2024 hi hagut 1.189 obres que han quedat desertes, per un import total de 428,8 milions d’euros.

La Cambra de Contractistes creu que “de manera urgent, ràpida i àgil” s’han d’incloure mecanismes d’actualització dels preus a la realitat del mercat en totes les obres que surtin a concurs.

<strong>Baixa execució en acords marc</strong>

D’altra banda, els contractistes han apuntat que els sistemes dinàmics de contractació tenen cada cop més rellevància en la licitació, però no tenen partides pressupostàries assignades i “no són més que un a simple previsió”, cosa que fa que la seva execució pot quedar lluny de l’import de licitació.

“No ens preocupa la modalitat de la contractació en si, però sí que és alarmant el baix grau d’execució que presenten algunes d’aquestes licitacions. Hi ha Acords marc que no han arribat ni al 20% de contractació a la fi del període de vigència”, avisen.

En aquest sentit, apunten que algunes de les obres destacades d’aquesta modalitat ha sigut l’acord marc per la contractació de les obres de manteniment de la superfícies en espai públic de Barcelona per import de 76 milions o l’acord marc per l’homologació d’instal·lacions de climatització licitat pel Consorci d’Educació de Barcelona per 70 milions.  

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió