Edició 2365

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 15 de gener del 2025
Edició 2365

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 15 de gener del 2025

La lactància materna després d’un càncer de mama hormonal és possible i no empitjora el pronòstic

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La lactància materna després d’un càncer de mama hormonal és possible i no empitjora el pronòstic de les pacients, segons l’estudi Positive, que inclou 20 països. A l’Estat el coordinen els grups SOLTI i GEICAM i inclou 72 pacients de 18 centres. Globalment, de les pacients que van aconseguir tenir un fill en el context d’aquest estudi, més d’un 60% (196) van poder donar el pit, i això no va influir negativament en el seu pronòstic després d’un seguiment de 41 mesos. Aquests resultats es presenten en el congrés de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO) que se celebra en els propers dies a Barcelona.

Aquestes dades completen les que ja es van presentar anteriorment, que evidenciaven que aturar la teràpia endocrina per poder quedar-se embarassada no incrementa el risc de recaiguda a curt termini en pacients joves amb càncer de mama hormonosensible, sempre amb control mèdic i durant un període de temps que no superi els dos anys.

Publicitat

El segon objectiu de l’estudi era veure si aquelles dones havien pogut fer lactància materna i en quines circumstàncies.

La doctora Cristina Saura, coordinadora de l’estudi a Espanya i oncòloga de l’hospital Vall d’Hebron i del VHIO, ha destacat que aquests resultats són “significatius”, ja que el càncer de mama amb receptors hormonals positius, que és el que s’ha avaluat en aquest estudi, és un subtipus tumoral amb el que s’ha d’anar especialment amb compte, perquè pot presentar un risc més elevat de recaiguda per l’augment d’estrògens durant la gestació. El seguiment a llarg termini, ha afegit, serà “fonamental” per corroborar les dades.

De les 196 pacients que van fer lactància materna, un 66% ho van fer després d’haver passat per una cirurgia conservadora del pit afectat. La majoria va fer lactància amb la mama que no havia tingut el tumor, mentre que el 30% ho va fer amb les dues, i un 1,5% va fer-ho amb la mama afectada pel tumor. De les que s’havien sotmès a una mastectomia, una de cada 3 va donar el pit amb l’altra mama. Només les dones que s’havien sotmès a una mastectomia bilateral van haver de renunciar a la possibilitat de donar el pit.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió