Edició 2338

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 19 de desembre del 2024
Edició 2338

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 19 de desembre del 2024

La justícia europea recorda a l’Estat que les treballadores de la llar tenen dret a registrar el seu horari laboral

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha recordat aquest dijous a l’Estat que les treballadores de la llar tenen dret a registrar el seu horari laboral i que, per tant, els seus ocupadors tenen l’obligació d’establir un sistema que permeti computar les hores treballades. El tribunal de Luxemburg dona així resposta al cas d’una treballadora de la llar contractada a temps complet que va impugnar el seu acomiadament als tribunals espanyols. La justícia va declarar improcedent l’acomiadament, però com no va poder provar les hores treballades, va eximir els seus ocupadors de pagar-li la indemnització reclamada. El TJUE també ha avisat que no computar les hores en un sector tan feminitzat pot suposar una discriminació per raó de sexe.

En el text, el tribunal europeu avisa a l’Estat que el 2019 ja va declarar contrària a la directiva europea sobre ordenament del temps de treball la normativa espanyola que eximeix els empresaris d’establir un sistema que permeti computar la jornada laboral diària realitzada per cada treballador. Arran de la sentència del 2019, el govern espanyol va imposar l’obligació de registrar els horaris de les treballadores de la llar.

Publicitat

Tanmateix, el TJUE avisa en el text que “totes les autoritats” dels estats membres, inclosos els òrgans jurisdiccionals, estan “obligades a contribuir a assolir un resultat positiu” de les directives. “La interpretació dels jutges d’una disposició nacional o una pràctica administrativa que eximeixi els ocupadors de l’obligació d’establir un sistema per les treballadores de la llar vulnera manifestament la directiva”, recull el tribunal.

El TJUE també admet que es poden “preveure particularitats” en funció del sector d’activitat del qual es tracti o segons les característiques concretes de cada ocupador. “Degut a les particularitats del treball domèstic, poden establir-se excepcions pel que fa a les hores extraordinàries i al treball a temps parcial, sempre que no buidin de contingut la normativa en qüestió”.

Finalment, el tribunal de Luxemburg avisa que, perquè el sector de les treballadores de la llar està “clarament feminitzat”, el no registre de les hores que aquestes treballen podria suposar una “discriminació indirecta per raó de sexe”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió