Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024
Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024

La infecció per SARS-CoV-2 ajuda a entendre l’alteració de la resposta immune en la immunodeficiència primària

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Un estudi del laboratori d’Epigenètica i malalties immunitàries de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras descriu com la covid-19 afecta individus amb immunodeficiència comuna variable (IDCV), la immunodeficiència primària més prevalent. L’equip de recerca ha identificat alteracions immunitàries en pacients amb IDCV que són persistents fins i tot després de recuperar-se d’una infecció per SARS-CoV-2. Davant d’aquests resultats, els investigadors aposten per desenvolupar tractaments específics per millorar l’abordatge d’aquestes pacients. L’estudi s’ha publicat a ‘Nature Communications’.

El sistema immunitari respon a les infeccions víriques de dues maneres. D’una banda, seleccionant i desenvolupant cèl·lules productores d’anticossos específics (limfòcits B), l’anomenada resposta humoral. En segon lloc, activant un conjunt de cèl·lules immunitàries assassines (limfòcits T, monòcits i altres), l’anomenada resposta cel·lular. En la majoria dels individus sans, la combinació de totes dues respostes és suficient per eliminar amb èxit el virus en uns dies, en la majoria dels casos.

Publicitat

Les persones amb IDCV mostren una capacitat reduïda de producció d’anticossos (la resposta humoral) i són molt vulnerables a les infeccions. De fet, els pacients amb IDCV triguen més  eliminar les partícules víriques del seu organisme, i això provoca una activació immunitària més llarga i una inflamació prolongada.

Tot i que se sap que els pacients amb IDCV no poden generar una resposta immunitària adequada, no es coneixien els detalls sobre el grau de desregulació de la seva resposta, especialment durant les infeccions víriques de llarga durada. La covid-19 suposa una situació problemàtica per als pacients amb IDCV però també una oportunitat per comprendre millorar la seva malaltia.

En aquest sentit, un equip de recerca dirigit per doctor Esteban Ballestar de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras -en col·laboració amb equips del Welcome Sanger Institute i de la Universitat de Friburg- va utilitzar seqüenciació avançada d’ARN single-cell i citometria de flux espectral per analitzar mostres de sang perifèrica de pacients amb IDCV abans, durant i després de la infecció per covid-19.

Els resultats revelen una desregulació immunitària persistent en els pacients amb IDCV fins i tot després de recuperar-se de la covid-19. En major detall, destaquen una signatura prolongada d’interferó de tipus I en tots els compartiments immunitaris i l’activació de l’inflamasoma en la convalescència, que suggereix reptes immunitaris únics per als pacients amb IDCV.

La principal conclusió de l’estudi subratlla la importància de les estratègies d’intervenció precoç per als pacients amb IDCV que s’enfronten a infeccions víriques com la covid-19. Les alteracions immunitàries persistents identificades suggereixen que les teràpies existents, com la substitució d’immunoglobulines, podrien millorar-se per abordar disfuncions immunitàries específiques. A més, el desenvolupament de tractaments específics podrien millorar els resultats d’aquests pacients durant futures pandèmies o altres brots vírics.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió