ACN Valls – La IGP Calçot de Valls preveu una bona temporada en termes de qualitat i quantitat. Els productors esperen superar els 18 milions de ceba dolça de l’any passat, amb una qualitat “fantàstica” promoguda per les pluges recents. Per la seva part, els restauradors de l’Alt Camp auguren celebrar mig milió de calçotades, una xifra lleugerament més alta que la temporada passada. A aquestes perspectives s’hi suma l’expectativa de l’impacte de la Regió Mundial de la Gastronomia, que entre altres accions, inclourà un espai museogràfic permanent sobre la calçotada a Valls. L’encarregada d’encetar la temporada de calçots d’enguany ha estat l’instagramer Iaia Angeleta, qui ha reivindicat el llegat de la gent gran que ha dedicat la seva vida al camp.
Poques indicacions sobre com arrencar calçots han estat necessàries per a l’Àngela Coromina, més coneguda com a Iaia Angeleta a les xarxes socials. Amb 94 anys, aquest dissabte s’ha convertit en ‘Amiga de l’Autèntica Calçotada 2024-2025’ després d’encetar la temporada i descalçar un manat d’aquesta ceba dolça. “De canalla, no menjàvem calçots. Ara sí i a casa del meu nét, de tant en tant fem calçotades, ens agraden molt”, ha compartit, envoltada de familiars, autoritats i productors. Alhora, ha reivindicat el llegat i la feina de la gent gran, especialment aquella que ha treballat la terra com a pagesos i pageses.
El president de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, Dalmaci Clofent, ha afirmat que per davant enceten una temporada en què tenen dipositades bones perspectives tant pel que fa a quantitat com qualitat del producte. En aquest sentit, compten poder millorar les dades registrades l’any passat, quan se’n van cultivar 18 milions d’unitats. Enguany, s’han tornat a conrear poc més de 120 hectàrees repartides en quatre comarques distingides amb aquesta etiqueta.
A diferència d’anteriors anys, les condicions meteorològiques no els han estat desfavorables. Segons Clofent, les pluges registrades en les últimes setmanes no van tenir un impacte negatiu a les finques. El fet que el gruix de precipitacions es concentrés a la zona de costa del Camp de Tarragona va evitar que haguessin de patir pels efectes dels aiguats. “Tots aquests litres que van caure a la zona de la IGP van ser oli en un llum”, ha afirmat.
Paral·lelament, la investigació científica impulsada pels pagesos segueix endavant. La recerca pretén aconseguir una millora de la llavor del calçot a través de mètodes totalment naturals, un projecte que s’espera finalitzar en dos anys.
<strong>Pendents de la Regió Mundial de la Gastronomia</strong>
A curt termini, l’any vinent Catalunya serà la Regió Mundial de la Gastronomia, un reconeixement del qual la IGP Calçot de Valls també en formarà part. D’aquesta manera, ja s’ha concretat alguna de les accions vinculades a aquesta proposta, que consistirà en un espai permanent museogràfic dedicat als calçots i tot el que els envolta. Alhora, també es preveuen altres activitats per atreure visitants a la capital de l’Alt Camp, com ara la possibilitat de visitar el campanar o el museu casteller durant tot l’any.
Amb la mirada també posada en la Gran Festa de la Calçotada on s’espera atreure uns 40.000 visitants, el regidor de turisme de Valls, Joan Ibarra, ha afirmat que tant la comarca com la ciutat té capacitat per absorbir aquest volum d’assistents. “Els restauradors estan preparats, la temporada de calçots els representa una font d’ingressos molt important”, ha subratllat.
En aquest sentit, des de la Cambra de Comerç de Valls ha calculat que al llarg d’aquests pròxims mesos se celebraran unes 500.000 calçotades al conjunt de la comarca. Es tracta d’una previsió més optimista que la de l’any anterior i que correspon a l’obertura de nous restaurants que es dediquen a aquesta cuina.