ACN Barcelona – La Guàrdia Civil ha recuperat un relleu romànic del segle XII desaparegut d’una ermita de Burgos que s’anava a subhastar a Barcelona. Es tracta d’un relleu en pedra, en el qual apareix representada l’escena ‘L’adoració dels Reis’, que havia desaparegut de l’Ermita de San Pedro de Tejada. El relleu romànic s’ha intervingut a Barcelona, on anava a ser subhastat en una sala de subhastes especialitzada en el sector de les antiguitats. La sala va publicar precisament que es tractava d’un relleu que en origen es trobava a l’interior de l’ermita de San Pedro de Tejada. Després de diverses investigacions, la Guàrdia Civil ha pogut intervenir cautelarment la peça i comprovar que es tractava del relleu extret de l’ermita.
Després de localitzar la peça, el jutjat ha ordenat la intervenció i trasllat d’aquesta per la Secció de Patrimoni Històric de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil i personal del Museu de Burgos des de la ciutat de Barcelona fins al museu de la ciutat de Castella, on es va confirmar després d’un estudi detallat que efectivament el relleu que anava a subhastar-se és el mateix que es trobava a l’ermita de San Pedro de Tejada.
<strong>Un relleu romànic que es trobava desaparegut</strong>
El relleu formava part consubstancial de l’ermita de San Pedro de Tejada, ubicada a la població de Puente-Arenas, del municipi de la Merindad de Valdivielso (Burgos). Va ser extret després que l’ermita fos declarada Monument Històric Artístic Nacional l’any 1935.
La sala de subhastes que anava a vendre el relleu va publicar que es tractava d’una peça que en origent es trobava a l’interior de l’ermita de San Pedro de Tejada, fent referència a una publicació de l’any 1959, ‘Aruitectura i escultura romàniques a la província de Burgos, de l’autor José Pérez Carmona.
La recuperació ha estat possible gràcies a la recerca i localització de documentació històrica, duta a terme en diferents arxius estatals, autonòmics i provincials, en coordinació amb el Ministeri de Cultura i la Junta de Castella i Lleó.
En aquest cas concret s’ha mantingut contacte amb el Ministeri de Cultura a través de l’Arxiu General de l’Administració (AGA), l’Arxiu de l’Institut del Patrimoni Cultural d’Espanya i el Museu Arqueològic Nacional; l’Arxiu de la Diputació Provincial de Burgos, l’Institut Fernán González de la Reial Acadèmia de Burgos d’Història i Belles Arts i la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando (RABASF).