Edició 2339

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 20 de desembre del 2024
Edició 2339

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 20 de desembre del 2024

La Generalitat es reuneix amb el govern de Tòquio per aprendre estratègies en cas d’inundacions

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat es va reunir aquest dijous al matí de forma telemàtica amb autoritats del govern metropolità de Tòquio (Japó) per conèixer de primera mà les seves estratègies de planificació i acció davant del risc d’inundacions. Concretament es va exposar el pla de Resiliència Urbana i el pla de Tempestes i Inundacions, projectes de gran interès atès que el país nipó és referent en monitorar els riscos potencials i en informació i difusió dels mateixos a la ciutadania. Tokio i la seva àrea metropolitana estan planificant atenent les previsions del canvi climàtic.

En la trobada hi va participar, per part de la Generalitat, la delegada del govern al Japó, Mònica Castellà; la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany; el subdirector en programes de Protecció Civil, Sergio Delgado; i la cap del servei d’operativa territorial i logística, Rosa Mata. La DGPC va exposar el marc competencial i va explicar a les autoritats japoneses l’organització i àmbits d’actuació del departament. Per part nipona, hi va intervenir Ryou Ootomo, director del projecte de Resiliència Urbana.

Publicitat

En el proper segle la temperatura del planeta s’incrementarà més de dos graus centígrads i això comportarà pluges més intenses i més sovint (+10%), i l’increment del nivell del mar (+60 cm). Per fer-hi front, les autoritats estan treballant en diversos projectes, com ara la construcció de grans dipòsits d’acumulació d’aigua de pluja i canalitzacions dels rius per pal·liar els increments de cabal; o la construcció de dics a la façana marítima de la ciutat per evitar inundacions dels barris a cota zero.

Una de les potes més rellevants de la planificació nipona és l’observació i el bolcat de dades en temps real. El govern disposa d’un sistema de vigilància a través de càmeres, drons i personal a peu de camp que detecten variacions tan del nivell del mar com fins i tot de possibles moviments de terres causats per les pluges. A través de ‘machine learning’ i intel·ligència artificial poden projectar escenaris immediats i fer avisos als serveis d’emergència i a la població.

Precisament l’alerta a la ciutadania també va ser un dels punts de més interès a la trobada. El govern de Tòquio envia a totes les llars diverses guies perquè el veïnat conegui els riscos potencials i sàpiga com actuar en cada cas. L’autoprotecció també es treballa a les escoles, i en el cas concret de les pluges intenses es disposa d’una aplicació mòbil on consultar en temps real on plou, l’increment de cabal dels rius i projeccions a dues hores vista.

La DGPC considera aquestes trobades amb autoritats japoneses molt valuoses per aprendre noves aproximacions a la planificació i gestió d’emergències, i valora molt positivament l’emplaçament a fer-ne de noves. De fet no és la primera trobada entre països: al març de l’any passat hi va haver una trobada a les instal·lacions del consolat del Japó amb representants tècnics de l’Ajuntament de Tòquio, també amb la participació dels Mossos d’Esquadra. En aquella ocasió, les autoritats nipones tenien interès en conèixer els sistemes de comunicació i informació amb governs estrangers i cos diplomàtic/consular en casos d’emergències i catàstrofes. La delegada del govern al Japó juntament amb el gabinet tècnic del Departament d’Interior i Seguretat Pública han facilitat els contactes i l’organització d’aquest intercanvi de coneixement.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió