ACN Girona – La Generalitat ha aprovat destinar 7,3 milions d’euros (MEUR) per afrontar el tancament de l’abocador de Solius. Els imports se subdivideixen en dues subvencions directes, que l’Agència de Residus atorgarà al consorci que gestiona el complex, dins el qual hi ha cinc ajuntaments del Gironès i el Baix Empordà. La primera subvenció, de 2,9 milions d’euros, permetrà pagar els costos de tancament i les obres de segellat del dipòsit. I la segona, de 4,3 milions, finançar les despeses derivades de la clausura. La consellera de Territori, Sílvia Paneque, destaca que “calia aportar els recursos perquè els ajuntaments fessin efectiu el tancament de Solius i les tramitacions per a la futura planta de tractament de fracció orgànica”.
Fa més d’un any i mig que ja no s’aboquen deixalles a Solius, però els costos derivats del tancament s’havien convertit en l’autèntic cavall de batalla entre l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i els cinc ajuntaments que integren el consorci (Llagostera, Platja d’Aro, Calonge, Santa Cristina d’Aro i Sant Feliu de Guíxols). L’abocador es va tancar el 13 de febrer del 2023, complint les diferents sentències del TSJC que pesaven damunt del complex.
Des d’aleshores, les deixalles que arriben a Solius tan sols hi estan de pas, perquè des d’aquí es deriven a l’abocador de Vacarisses. Entremig de tot plegat, a més, al setembre de l’any passat el complex va sumar un altre revés judicial. La Generalitat va haver de clausurar la planta de compostatge, en espera de tramitar una nova llicència ambiental que donés empara per poder reprendre el tractament de l’orgànica.
El tancament de Solius, entre d’altres, ha estat un dels motius que ha comportat als ajuntaments haver d’apujar les taxes de residus. Entre els costos que s’han d’afrontar, a més del tancament i la clausura -que es calculava inicialment en uns 3 MEUR- hi ha també tots aquells derivats de la postclausura (un manteniment que per llei es fixa en un termini de 30 anys).
Aquest dimarts, el Consell Executiu ha aprovat atorgar el finançament per afrontar la clausura del dipòsit. Es farà a través de dues subvencions subvencions directes, que l’Agència de Residus, que també forma part de la mancomunitat que gestiona el dipòsit -en té el 50%- atorgarà al consorci que gestiona Solius. En total, aquestes dues ajudes sumen un global de 7,3 MEUR.
<strong>Projecte i obres</strong>
La primera subvenció directa, la que fa referència als costos de clausura i segellat de l’abocador, té un import de 2.930.371 euros. Segons destaca el Govern, permetrà redactar el projecte de tancament de Solius i tirar-lo endavant. “Entre d’altres, licitar les obres, executar-les, fer-ne el seguiment i coordinar la seguretat i la salut laboral dels treballadors”, concreta el Govern.
La Generalitat concreta, que en aquest cas, l’ajuda es concep com una subvenció ‘en espècie’. És a dir, que sigui l’ARC qui s’encarregui de dur a terme totes les contractacions necessàries per fer efectiva la clausura del tercer vas de l’abocador (que és allà on s’abocaven les deixalles fins a principis del 2023). Es preveu que aquests treballs s’acabin a finals de l’any que ve.
La segona subvenció directa puja a 4.372.206 euros. En aquest cas, l’objectiu és finançar aquelles despeses de gestió derivades de la fase de preclausura. És a dir, tot allò que s’estén entre el 13 de febrer de l’any passat -quan es van deixar d’abocar deixalles a Solius- i el 31 de desembre del 2025 (quan s’estima que acabin les obres per clausurar el tercer vas de l’abocador).
La consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha recordat que damunt el dipòsit de Solius hi pesava “una sentència ferma” que va derivar en el seu tancament, i que se n’havien d’afrontar els costos. “Calia aportar els recursos necessaris perquè els ajuntaments que conformen la gestió de Solius comencessin a fer-ne efectiu el tancament i abordin les tramitacions per a la futura planta de fracció orgànica, que s’ha de situar al costat de l’abocador”, ha subratllat.