ACN Barcelona – La Fundació Vila Casas ha presentat l’exposició ‘Homenatge a Picasso. Villaurius, 1972’ que es podrà veure des de dijous fins el 2 d’octubre. Primícia a Barcelona, reuneix part d’un col·lecció de 400 tapets adquirits recentment per la fundació que havien estat un homenatge de més de 270 autors en motiu dels atemptats contra el nom de Pablo Picasso quan l’artista va complir 90 anys. Comissariada per Nadia Hernández Henche, es recupera la memòria dels atemptats i es posa de manifest l’acció de defensa. També s’ofereix la mostra ‘Guillem Viladot, l’experimentació incessant’ comissariada per Pau Minguet, que pretén recuperar la trajectòria d’un “artista de la perifèria geogràfica partícip de les experimentacions més radicals de l’època”.
Segons han explicat, la figura de Pablo Picasso i els valors que representava van molestar a diversitat de radicals que van atemptar contra aquelles galeries i espais que van homenatjar els 90 anys de l’artista el 1971. Fruit dels atacs diversitat d’iniciatives privades, sovint clandestines, es van mobilitzar per desagreujar l’artista.
El galerista Santiago Palet va convidar a artistes visuals, músics, escriptors, personalitats del cinema i el teatre a crear un tapet –una peça de cotó amb puntes– dedicat a Picasso. Entre els artistes hi ha Joan Miró, Antoni Tàpies, el grup valencià Equip Crònica, Rafael Alberti, Joan Brossa, Alexander Calder, Pau Casals, Sonia Delaunay, Juan Genovés, Hans Hartung, Wilfredo Lam o Pablo Neruda. La Fundació Vila Casas ha adquirit la col·lecció d’aquests tapets i l’ha exposada per primera vegada a Barcelona, només s’havia exposat fa 50 anys a Vilàuria (França), la població més propera a la residència de Picasso.
<strong>Primera individual de Viladot</strong>
A banda de l’exposició que s’interessa per l’homenatge i el context dels atemptats contra Pablo Picasso, l’Espais Volart també acull la mostra sobre l’artista polifacètic Guillem Viladot en el marc de la celebració de l’Any Viladot.
La mostra pretén recuperar la trajectòria “desconeguda” de Guillem Viladot, creador polifacètic de múltiples llenguatges artístics. Segons han indicat, l’exposició trasllada a part de la seva obra “poètica, narrativa i objectual”.
Es tracta de la primera exposició individual de l’artista que es fa a Barcelona des de 1980 i planteja la vessant més plàstica del creador, tot allunyant-se d’un plantejament cronològic, a través d’una selecció de 116 obres que es presenten en 10 àmbits expositius. En concret, són la ruralitat, ‘pedres de riu’, collage, ‘Iconografies de l’ús i de l’oci’, ‘self’, retalls, objectes musicals, pintures, letraset i llançadores de filar.
Entre d’altres, la iniciativa reivindica el fet que Viladot, des de la “perifèria geogràfica”, des d’un poble agrícola de l’Urgell, podia estar al corrent de les experimentacions artístiques més radicals. “Ell les va fer seves i les va transformar sense defugir mai les seves arrels”, han manifestat.
L’exposició inclou una selecció de 16 publicacions que acompanyen els diversos àmbits i que es complementen amb uns punts sonors des d’on ressonen fragments dels llibres recitats per la companyia Cassigalls de Juneda, que ha donat veu al creador.