Edició 2322

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 03 de desembre del 2024
Edició 2322

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 03 de desembre del 2024

La Fundació Èpica La Fura dels Baus rellança el seu Centre de Creació a Badalona

|

- Publicitat -

ACN Badalona – La Fundació Èpica La Fura dels Baus fa un pas endavant per consolidar el seu projecte de creació artística que camina des de fa cinc anys a Badalona amb un nou local al Port Esportiu de la ciutat. L’espai es presenta en societat aquest dijous, una cita que servirà per fer pública una metodologia de treball en què ciència, tecnologia i art es donen la mà per fer participar el públic en projectes d’investigació. “Ja no busquem no només fer espectacles, volem que l’art entri als centres d’excel·lència”, explica en declaracions a l’ACN Pep Gatell, president de la fundació i director artístic de La Fura dels Baus.

L’espai ha de servir per seguir posant el Centre de Creació a disposició de la societat com un centre de coneixement basat en la col·laboració horitzontal entre ciència, art i tecnologia. “El que fem són simulacions amb humans d’experiments científics, és el que hem après en 5 anys, treballant amb experts per traslladar-ho al món de la ‘performance'”, explica Gatell.

Publicitat

Les noves instal·lacions acolliran projectes residents nacionals i internacionals emmarcat en iniciatives europees com S+T+ARTS o Horizon Europe, oferint a professionals multidisciplinaris un entorn d’experimentació dotat amb tecnologies innovadores, metodologies disruptives i nous llenguatges. Fins ara, s’ha treballat a la nau de Muebles Rojas, un espai de 4.000 metres quadrats que ara deixarà pas al centre neuràlgic del Port de Badalona, així com l’antiga nau CACI, a escassos metres, i on s’hi seguirà fent l’activitat d’experimentació.

“La hibridació és inspiració d’idees per a nosaltres, i per als científics és interessant sortir del laboratori i contaminar-se d’altres centres d’investigació amb qui estan d’esquena, poder-se posar de cara i parlar”, diu Gatell.

<strong>Metodologia de treball</strong>

Un cop estableixen l’input d’un projecte, reuneixen uns 30 creatius de l’entorn artístic o científic per treballar plegats durant dues setmanes amb experts. “Ara que treballem amb un projecte de neurotransmissors, venen els experts i ens expliquen com funcionen a nivell molecular”, explica.

Un cop tenen tot el projecte enllestit, apleguen unes 200 persones que s’hi han apuntat prèviament a través de la seva pàgina web. “Venen a cegues, sense saber res, i juguem amb ells com ho fan als laboratoris amb les rates, els posem en situacions diferents i reaccionen a un joc on no saben què passa”, assenyala el president de la fundació.

En acabar la posada en escena, en què el públic és a la vegada actor, es fa un ‘performafòrum’, com diu Gatell, on es parla del què ha passat i de les reaccions que han tingut, i se’ls interpreta en un context científic. En un cas recent en què s’analitzava com funciona un tumor, els participants assumien un rol sense saber res del contingut, i posteriorment se’ls detallava com havien actuat i com es podria traslladar en un procés d’investigació sobre el comportament de les cèl·lules: “És més fàcil entendre-ho quan hi has participat que si ve un científic i t’ho explica de zero”, apunta Gatell.

Això permet aportar nous punts de vista o vies per orientar una investigació que potser abans no s’havien valorat, on la conducta dels individus davant d’una situació pot arribar-se a traslladar al comportament de cèl·lules o molècules, segons Gatell.

<strong>Tempesta confinada</strong>

Amb la presentació del nou local d’aquest dijous, els convidats a l’acte participaran en una reproducció d’un dels experiments que van dur a terme en ple confinament, a la primavera de 2020. Es tracta de ‘Tempestad en casa’, una acció que es va fer per plataforma Zoom en diferents països, entre ells Itàlia, Espanya, Mèxic o Costa Rica. Es tracta d’una activitat en què els usuaris es baixaven una aplicació al mòbil mentre es connectaven amb un ordinador, i havien de seguir una sèrie d’indicacions.

“A través del telèfon els fèiem agafar coses que tinguessin per casa, calçotets, alguna cosa que s’assemblés a una corona o paraigües”, explica Gatell. Tot això anava acompanyat d’indicacions via aplicació, que a la vegada emetia sons, com trons, i feia funcionar la llanterna com si es tractés de llamps. En aquesta ocasió, l’activitat posarà a disposició dels presents alguns objectes, però pocs, “perquè s’hagin de barallar”, diu entre rialles.

Gatell avança que els queda corda per estona, amb projectes al sarró que no poden avançar però que comptaran amb la participació de científics i experts internacionals.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió