Edició 2185

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de juliol del 2024
Edició 2185

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de juliol del 2024

La Filmoteca de Catalunya crearà un catàleg unificat en línia i un programa de residències

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El nou director de la Filmoteca de Catalunya, Pablo La Parra Pérez, ha presentat aquest divendres el seu projecte al capdavant de la institució que posa l’accent en la transformació de la Filmoteca en un equipament flexible capaç de fer front a la responsabilitat de preservar i difondre el patrimoni cinematogràfic en un moment de canvis profunds per la digitalització. En la nova etapa després de 14 anys sota la direcció d’Esteve Riambau, La Parra crearà un nou programa per acollir residents nacionals i internacionals amb una gran rotació de perfils, impulsarà una única finestra en línia per consultar la totalitat de materials de la Filmoteca, un nou arxiu viu del cinema català i un programa pilot per preservar la història oral del cinema.

Entre les accions que La Parra vol desenvolupar al capdavant de la institució també hi ha l’impuls de la Biblioteca del Cinema perfeccionant l’obertura i l’accessibilitat del servei i redefinir el rol i usos d’una biblioteca especialitzada en cinema al segle XXI.

Publicitat

Els programes públics de la Filmoteca avançaran cap a un model més divers i obert, amb major capacitat de reacció i interacció amb el món que ens envolta. Per això, la Filmoteca passarà de l’esquema actual amb una gran programació anual que s’anuncia al desembre a un model de dues temporades per any. Amb l’objectiu de promoure una major reactivitat, flexibilitat i capacitat d’interlocució amb la realitat present.

A les sales no només s’hi projectaran pel·lícules, si no que es vol aportar formats que desbordin la projecció clàssica com seminaris, tallers, conferències performatives, experiments híbrids amb la sala. També es promourà la incorporació de comissaris externs i intercanvis de programació amb altres centres internacionals.

A banda d’optimitzar i millorar els usos i la distribució d’espais a les dues seus i de millorar la presència en els entorns digitals, La Parra vol consolidar el Centre de Conservació i Restauració de Terrassa (2CR) com un centre d’excel·lència i referència internacional en al recerca cinematogràfica teòrica i aplicada. També vol reforçar la sobirania tecnològica del centre davant l’elevat ús d’entorns digitals al mateix moment que creu que han de guanyar autonomia en les seves capacitats de preservació fotoquímica.

Pel que fa al programa pilot d’arxiu viu del cinema català, vol posar el focus en la documentació, preservació i difusió dels arxius personals i els processos creatius de cineastes en actiu. També un programa pilot per preservar la història oral del cinema del país, amb especial interès per les dones del cinema que van lluitar contra la dictadura.

El projecte del nou director vol reforçar la preservació i difusió del cinema català i implementar estratègies que contribueixin a la interconnexió dels fons patrimonials de la Filmoteca i a l’obertura i accessibilitat per a tot tipus de públics, tot reforçant els programes de difusió i mediació des d’una visió social responsable que impregni totes les àrees d’actuació del centre.

Tal com va fer el seu antecessor, La Parra ha reivindicat la necessitat de l’aprovació al Parlament de l’avantprojecte de Llei de la Filmoteca, que permetrà consolidar el centre com a equipament nacional dedicat a la conservació, preservació i difusió del patrimoni i la cultura cinematogràfica.

<strong>Pablo La Parra Pérez</strong>

Pablo La Parra Pérez (Gandia, 1987) és Doctor cum laude en Estudis Cinematogràfics i Culturals per la New York University i Llicenciat (Premi Extraordinari) en Història de l’Art per la Universitat de València. Té un Màster Oficial en Estudis Comparatius de Literatura, Art i Pensament de la Universitat Pompeu Fabra.

Des del 2018 i fins a l’actualitat ha exercit com a Cap del Departament de Recerca i docent de l’Elías Querejeta Zine Eskola, al País Basc, amb tasques com la conceptualització del departament, la direcció i coordinació acadèmica de projectes de recerca, la gestió de pressupostos, l’impuls de convenis de col·laboració nacionals i internacionals i captació de fons i la representació institucional en fòrums professionals i acadèmics.

La Parra és el nou director de la Filmoteca des de l’1 de juliol després de guanyar un concurs internacional en el qual s’hi van presentar 27 candidatures.

 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió