ACN Taradell – La festa dels Tonis ha tornat aquest diumenge als carrers de Taradell (Osona) amb una trentena de carros estirats per animals, una xifra que segueix la tendència a la baixa dels últims anys i que dista molt de l’època prepandèmia. El president dels Tonis de Taradell, Josep Presseguer, ha admès a l’ACN que és un fet que cada vegada hi ha menys animals i per això han decidit fer “un canvi radical”. “Això ens ha donat peu a reinventar-nos i a treure’ns la pressió de veure quants animals podíem treure al carrer”, ha dit Presseguer. El que han fet ha estat treure igualment tot el patrimoni i exposar-lo al carrer perquè els visitants el puguin conèixer. A més, la festa també ha comptat amb artesans que han explicat els seus oficis al públic.
Qui ha passejat aquest diumenge pels carrers de Taradell s’ha trobat un passant dels Tres Tombs diferent al dels últims anys. La tendència a la baixa del nombre d’animals que poden enganxar els carros guarnits ha anat disminuint i els organitzadors han hagut de fer un exercici de reflexió de la festa, declarada festa tradicional d’interès nacional, per adaptar-se a la nova situació.
El president dels Tonis de Taradell, Josep Presseguer, des de fa temps té clar que adaptar-se és l’única opció per mantenir la continuïtat. La crisi del sector primari i la manca de relleu són les principals raons per les quals cada vegada costa més trobar animals. Del Lluçanès, que fins fa pocs anys els venien quinze animals, aquest any per exemple només n’han vingut quatre.
La decisió de centrar-se en el patrimoni els ha portat a idear una festa en què tots els carros que te l’associació i que ha recuperat, més d’un centenar, es poden veure pels carrers del poble. Alguns dels integrants dels Tonis començaven a prendre la motivació de participar a la festa perquè veien que cada vegada es podien carregar i guarnir menys carros per exhibir el diumenge. Ara, però, tots els carros s’han pogut lluir, però només alguns els han tibat els animals.
A més, l’exposició dels carros pels carrers de Taradell s’ha compaginat amb alguns artesans que s’han llançat a explicar els seus oficis. Així, el públic ha pogut conèixer de primera mà com es fila, com es treballa la llana o com es fan els esclops, per exemple. “Tenim artesans que estan fent el pa com es feia abans, i que treballen els productes com es feia abans. Nosaltres tenim un carro amb garbes, un altre amb sacs, tenim una pastera, i tots els estris que feien servir abans els forners, doncs expliquem-ho”, ha assenyalat Josep Presseguer.
“Volem que sigui una festa pedagògica i que el públic pugui conèixer els processos”, ha dit el president dels Tonis. D’aquesta manera, “si tenim 30 animals, 35 o 20 és igual perquè la gent vindrà a Taradell a veure els carros i els animals i tota la festa”, ha afegit Presseguer. I també ha posat èmfasi que només es portaran els animals que compleixin amb el seu protocol de benestar. La idea també és que els Tonis es puguin allargar durant tot el cap de setmana. En aquesta línia, també es vol involucrar la gastronomia i el comerç.
Presseguer opina que inevitablement les festes del país hauran d’anar per aquest camí i centrar-se en el patrimoni si no volen desaparèixer. “Qui no vulgui reconèixer que hi ha hagut un canvi, s’equivoca”, ha assenyalat. A Osona, per exemple, en els últims anys s’ha passat de la quinzena de festes a només vuit.