Edició 2264

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 06 de octubre del 2024
Edició 2264

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 06 de octubre del 2024

La falta de mà d’obra en el sector de la construcció contribueix a la tendència cap a la industrialització

|

- Publicitat -

ACN Lleida – La falta de paletes i mà d’obra qualificada contribueix a la tendència del sector de la construcció cap a la industrialització, ja que es tracta d’un tipus d’edificació que “tendeix a suplir” la manca de treballadors. Així ho ha explicat el president del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya de la demarcació de Lleida, Lluís de la Fuente. D’altra banda, de la Fuente també ha apuntat que la capital del Segrià, la Val d’Aran i la Cerdanya són les zones on més habitatges s’han construït els darrers anys a la demarcació i, davant la falta d’obra nova, recorda que una de les alternatives és la rehabilitació. “Que una casa sigui vella no vol dir que no sigui útil”, ha dit.

La industrialització de la construcció supleix la manca de treballadors en aquest sector, ja que és “més fàcil” produir en un taller, segons de la Fuente, qui també ha explicat que “continuen faltant materials”. En aquest sentit, el president del COAC Lleida ha apuntat a un canvi de tendència en la producció. “Abans es produïa amb gran quantitat, ara no. Quan vols material l’has de demanar”, ha explicat. Tot plegat, el producte s’encareix en un context on els preus es mantenen alts.

Publicitat

Pel que fa a les tendències del mercat, els sistemes de formigó prefabricat, fusta o acer són les preferències actuals. Així mateix, en projectes de menor escala també es tendeix recuperar materials tradicionals, com la terra comprimida, que adopten un aspecte modern.

<strong>La rehabilitació, “la gran abandonada”</strong>

De la Fuente ha apuntat que des de l’any 2008 s’ha construït poc habitatge nou i malgrat que el nivell de construcció actual no és com el d’altres anys, creix de manera “sostinguda”.

En el cas de la ciutat de Lleida, de la Fuente ha dit que s’ha produït habitatge de manera “generosa” però no “excessiva”, així com en llocs turístics com la Val d’Aran. Pel que fa a les capitals de comarca, els pisos nous són els habitatges inacabats de la crisi immobiliària, mentre que a la resta de municipis no hi ha moviment més enllà de la promoció particular.

En tot cas, de la Fuente ha assegurat que arreu de la demarcació hi ha habitatge “en abundància” tot i les dificultats per habitar-lo. “La rehabilitació és la gran abandonada”, ha dit el president del COAC Lleida, qui ha explicat que econòmicament és més atractiu produir des de zero que restaurar. D’aquesta manera, de la Fuente considera que cal un canvi de consciència social. “Quan fas una rehabilitació a fons fas que l’habitatge tingui una vida similar al d’un de nou”, ha dit.

<strong>Aire condicionat, ara imprescindible al Pirineu</strong>

Any rere any, els arquitectes s’han adaptat a les exigències en matèria de sostenibilitat, com els aïllaments pel fred o la calor. Així mateix, el canvi climàtic, amb temperatures cada cop més elevades, ha provocat que la instal·lació d’aire condicionat sigui “imprescindible” tant a la plana com al Pirineu. D’altra banda, de la Fuente ha destacat que cada vegada hi ha més habitatges electrificats i vinculats a la producció d’energies renovables.

<strong>Intel·ligència artificial per generar imatges d’edificis</strong>

Actualment la intel·ligència artificial (IA) en el camp de l’arquitectura ha trobat el seu espai en l’elaboració d’imatges d’edificacions i habitatges acabats. Es tracta d’una tecnologia “enlluernadora” i que genera un resultat “ràpid” i “cridaner”, segons de la Fuente, però que requereix un criteri tècnic per analitzar si la construcció es pot traslladar a la realitat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió