ACN Girona – La Diputació de Girona ha aprovat aquest dimarts el Pla de Transició Energètica en què preveu arribar al 2030 amb un 40% de la producció energètica de fons renovables i l’estalvi de 117.500 tones de CO2. El plenari ha donat llum verda al document que fixa accions en quatre pilars i en set línies estratègiques. A més, el pla es marca l’objectiu d’arribar a la neutralitat de carboni pel 2050. Per aconseguir-ho, la Diputació de Girona preveu invertir 28 milions d’euros en desenvolupar aquest pla energètic i també compta amb inversions valorades en 83 milions que faran tercers. El document actualitza les previsions que havien fet en el pla estratègic d’impuls de les energies renovables que l’ens va aprovar el 2020.
Amb l’objectiu de reduir la despesa energètica i l’impacte ambiental de la Diputació de Girona, l’ens ha aprovat el Pla de Transició Energètica que planteja objectius pel 2030 i el 2050. En concret, estipula que el 2030 hi hagi un 40% de l’energia provinent de fonts renovables i que l’estalvi energètic sigui de 391 GWh, que equivaldria a l’emissió de 117.500 tones de CO2. Aquests primers passos hauran de portar a la neutralitat de carboni el 2050.
El document es fonamenta en quatre pilars: alinear i coordinar els interessos dels agents implicats, contrastar l’estat actual d’estratègies i accions previstes, enfocar-se cap a la realització de nous projectes i avaluar de forma periòdica l’estat d’execució de les accions.
A més, les accions s’articulen en set línies estratègiques diferents com ara la descarbonització de l’energia, la bioeconomia circular, la transició energètica justa i social o l’eficiència energètica en edificis i instal·lacions. També hi ha una línia que contempla projectes innovadors i estratègics.
En el plenari d’aquest dimarts, la Diputació de Girona ha aprovat un fons extraordinari de 7,4 milions d’euros per a ajuntaments i consells comarcals de la demarcació. Es tracta d’una línia que prové de la liquidació positiva dels tributs de l’Estat del 2022. Aquesta línia ja es va presentar la setmana passada als representats dels ens locals.
La major part dels diners es destinarà als ajuntaments (7 milions) i la resta (400.000 euros) als consells comarcals. Cada consistori té assignat un import fix en funció del nombre d’habitants i el mínim seran de 20.000 euros. Per contra, Girona rebrà la dotació més important amb 150.000 euros perquè és qui té més habitants de tota la demarcació.
Per altra banda, el plenari ha donat llum verda a una moció presentada per la CUP per evitar l’electrocució massiva d’aus. En aquest document es demana a les companyies de la xarxa de distribució energètica que compleixin amb la normativa vigent i protegeixin les línies en punts estratègics per a les rutes migratòries de les aus. A més, demanen al Govern que pressioni les empreses perquè es compleixi amb la normativa.
Per últim, en el ple també ha pres possessió Maurici Jiménez, que formarà part del grup del PSC en substitució de Juli Fernández. L’exalcalde de Palafrugell (Baix Empordà) i exdiputat va renunciar al càrrec al setembre.