ACN Barcelona – La Diputació de Barcelona ha aprovat aquest dijous el pressupost de l’entitat provincial per al 2025, per un total de 1.308,59 milions d’euros. La xifra suposa un increment del 5,21% (64,81 milions) respecte de les previsions inicials per al 2024, que van ser de 1.243,78 milions. La presidenta de l’ens, Lluïsa Moret, ha anunciat que bona part dels diners es destinaran a l a remodelació d’equipaments, especialment esportiu. Es tracta d’infraestructures que en molts casos tenen més de 30 anys i que “necessiten reformes i eines per millorar”. La Diputació preveu crear un programa específic per a equipaments esportius municipals dota de 7 milions d’euros.
“Una de les polítiques que més garanteix la cohesió social i la inclusió és l’esportiva”, ha afirmat Moret, que també ha explicat que el pressupost “respon als compromisos, al full de ruta i a les prioritats” definides per l’equip de govern que encapçala.
El 82,3% del pressupost es destinarà a l’assistència directa als governs locals davant de reptes com la sequera, l’obsolescència dels equipaments esportius o la transició cap a l’ús de les energies renovables.
El pressupost per a l’any 2025 està orientat a la consecució dels objectius estratègics definits al Pla d’actuació de mandat 2024-2027, promoure i accelerar la transició ecològica i sostenible, impulsar la transició digital de l’economia i fomentar un model local de benestar basat en la igualtat de drets, l’equitat i la sostenibilitat social.
L’acció de la Diputació per a l’any vinent s’estructura en els àmbits dels serveis públics bàsics (164,21 milions), de les actuacions de protecció i promoció social (160,55 milions), de les actuacions de millora de la qualitat de vida (208,36 milions), de les actuacions de caràcter econòmic (180,98 milions) i de les actuacions de caràcter general (594,48 milions).
Els comptes mantenen l’equilibri pressupostari entre ingressos i despeses, tot reflectint la voluntat de la institució de mantenir una situació de solvència. Des del 2021 l’entitat no genera endeutament financer.
Suport a la rumba catalana
D’altra banda, durant el transcurs del ple la vicepresidenta de la Diputació, Marta Farrés, ha fet una declaració institucional de suport a la rumba catalana perquè la Unesco la reconegui com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
Es tracta, segons el text, “d’una de les principals aportacions del poble gitano a la cultura del conjunt del país”, ja que és “l’única música urbana creada durant el segle XX a Europa que ha esdevingut cultura tradicional i popular alhora”.