ACN Barcelona – La demanda d’ocupacions verdes ha experimentat un creixement del 17% des del 2018, arribant a representar el 7,5% del total de vacants el 2023 a Catalunya, per sobre de la mitjana estatal. Aquestes són les conclusions del Baròmetre de Competències i Ocupacions de Catalunya, elaborat per la UOC en col·laboració amb PIMEC. Els perfils més demandats –enginyeria, enginyeria de producció i mecànica– són professions polivalents amb tasques dirigides a la sostenibilitat encara moderades. Les feines més orientades a la sostenibilitat com l’enginyeria ambiental, professionals de protecció ambiental o classificació de residus encara tenen una demanda reduïda.
A banda de les professions en si, l’estudi conclou que un 3,1% de les 1,7 milions d’ofertes de feina analitzades dels darrers cinc anys demanaven competències relacionades amb la sostenibilitat. Segons han afirmat els autors de l’informe en una roda de premsa aquest dilluns, un 5,3% de les vacants publicades per les empreses durant el darrer any han requerit competències verdes superant la mitjana estatal en dos punts percentuals.
Les habilitats i coneixements més demanats actualment són la responsabilitat social empresarial (1,2%), la legislació ambiental (1,0%) i l’eficiència energètica (0,8%). Les xifres són encara molt lluny de competències més transversals com les digitals, que es requereixen en més de la meitat d’ofertes (53,3%). “Si bé és una bona notícia que hi hagi expansió de competències verdes, quan comparem amb altres competències de vocació transversal com les digitals o les toves tenim graus més moderats. Hi ha espai per seguir creixent”, ha dit Carme Pagès, directora unitat de prospecció i anàlisi laboral de la UOC.
L’informe apunta que els sectors que més necessiten competències verdes són els relacionats amb la gestió de recursos naturals, la producció i la consultoria científica. Destaca el subministrament d’aigua i la gestió de residus (25,1% de les vacants), així com la manufactura (15,0%) i el subministrament d’electricitat, energia i gas (11,1%). També es remarquen sectors emergents, com la informació i comunicació i el sector financer, que estan demandant cada vegada més perfils verds.
Pel que fa als perfils, l’informe revela que al mercat de treball s’aprecia una demanda notable de professionals “moderadament verds” -aquells que es dediquen un 10%-30% de les seves tasques a la sostenibilitat-, però la demanda de professionals focalitzats en exclusiva a la sostenibilitat és encara limitada. “S’observa una relació inversa entre el grau de verdor dels professionals i la seva demanda a l’economia”, ha dit Miriam Durán, investigadora encarregada de l’estudi.
En aquest sentit, l’informe remarca que Catalunya avança cap a una economia més verda però també adverteix que per mantenir aquest progrés “és imprescindible invertir més en formació especialitzada i desenvolupament de les competències que responen a les necessitats del mercat”.
“Sense aquesta aposta per la professionalització a les persones en matèria de competències verdes no serà possible la transició ecològica, i en aquest camí les pimes no poden quedar enrere”, ha apuntat la directora de l’Àrea de Treball de Pimec, Sílvia Miró. Precisament, una de les conclusions de l’informe és que la velocitat d’aquesta transició ecològica dependrà de la col·laboració activa entre diversos agents: consumidors, administracions públiques, organismes reguladors i el sector formatiu.